Mon, Mar. 20th, 2006, 11:20 pm
Grāmatu draugi - draugi iekš grāmatām

Simts gadus sabiedriskajā transportā neviens nebija neko teicis par manis lasīto grāmatu. Šodien dabūju atsauksmes veselas divas gab.

Pirmajā reizē godīgi sēžu autobusa beigās. Pieturā pie Nacionālā teātra iekāpj pāris, par kuriem pirmā doma - no Mākslas akadēmijas noteikti. Meitene iekārtojas man blakus, puisis stāv nostājas mums abiem pretī. Nepaiet ne desmit sekundes, kad savstarpējās runāšanās starplaikā dzirdu jautājumu, "kas tas ir, ko tu lasi?" Es, mazliet apmulsis, sāku skaidrot galīgi aplinkus, jo pēkšņi tiešām esmu aizdomājies tālu no pareizā nosaukuma vai autora vārda. Un šis jautātājs, nesagaidot manas izbrīnītās murmināšanas beigas, nosauc precīzu nosaukumu, lai gan esmu grāmatas vāku paslēpis, piespiežot pie somas - man nepatīk, ka citi zina, ko es lasu. Viņš: "Mhm. Tas ir forši." Esmu vēl aizvien satriekts, bet tagad pārsteigta ir arī meitene: "Jūs esat pazīstami?" Mēs vienbalsīgi: "Nē!" Saskatāmies, sasmaidāmies un es cenšos lasīt tālāk un viņi runā tālāk, un tad jau man ir jārāpjas ārā.

Toties atpakaļ braucot autobuss ir diezgan pilns. Secinājis, ka visiem iekāpušajiem cienīga paskata pasažieriem pietiek sēdvietas, noskatu arī sev kādu "random" sēdvietu blakus padzīvojušam vīrietim parastā melnā jakā un parastā beretē. Izvelku grāmatu no somas, ierastām un veiklām kustībām pēc iespējas īsāku brīdi pazibinot vāku (ja iespējams, izmantoju arī tos dīvainos ādas vākus). Sekundes desmitdaļu pēc grāmatas atvēršanas atskan jautājums skaidrā krievu valodā: "Kas tā ir par tik biezu grāmatu?" No sākuma es vēl mazliet pabiju atturīgs, bet vēlāk arī es iekaisu diskusijā par to, kas ir laba grāmata, par to, ka visās grāmatās ir viens un tas pats ("про добро"), par to, ka seriāli arī visi vienādi. Tad viņš kaut kad paspēja izstāstīt, ka vakar redzējis ļoti oriģinālu, padomju laikā aizliegtu filmu "Последний жулик", ko viņš iztulkoja kā "Pēdējais žuļiks" (nu kā gan citādi?!). Izrunājāmies arī par to, ka daudz lasīt esot kaitīgi, par to, ka es daudz lasu liecinot kaut vai tas, cik tālu es esot izlasījis. Anyways, bija interesanti parunāties, lai gan es pamanījos gandrīz visu laiku un gandrīz visā viņu apstrīdēt. Jo īpaši to, ka biezas grāmatas lasīšana nozīmē bezmazvai prātā-sajukšanas-sprieduma parakstīšanu. Kas par muļķībām! Labi, ka neiepazināmies, ja...

Es tik nesaprotu, kas tās par lietām, ka tā grāmata sākusi uz savu roku piesaistīt cilvēkus.

Mon, Mar. 20th, 2006, 11:26 pm
[info]kaplacis

kas tā ir par grāmatu galu galā?

Mon, Mar. 20th, 2006, 11:54 pm
[info]judith

Mani arī interesē grāmatas, kuras citi lasa sabiedriskās vietās/transportā, vienmēr cenšos apskatīt nosaukumu. Ir gadījies arī lasīt pār plecu :)
Tomēr savējās vāciņu, kā likums, vienmēr slēpju.

Tue, Mar. 21st, 2006, 12:05 am
[info]pzrk

Nu re! :)
Un Tu esi kādreiz sākusi diskutēt ar kādu, kura grāmatu esi lasījusi pār plecu? ;)

Un vispār tas atsauca atmiņā kādu no "klasiskajiem" bash.org citātiem:
<Night-hen-gayle> I gotta go. There's a dude next to me and he's watching me type, which is sort of starting to creep me out. Yes dude next to me, I mean you.

Tue, Mar. 21st, 2006, 12:17 am
[info]judith

Neesmu, jo vienkārši eehmmm es nemēdzu sarunāties ar svešiniekiem. :) Pat tad, ja tā būtu izcila un man ļoti mīļa grāmata, es diezin vai cilvēku uzrunātu.

Tue, Mar. 21st, 2006, 01:32 pm
[info]lavendera

Mazu tautu, kas dzīvo zemēs ar jauktu etnisko sastāvu, tipiska uzvedība - nesarunāties ar svešiniekiem, jo nekad nevar zināt, kādā valodā viņš atbildēs.

Tue, Mar. 21st, 2006, 01:37 pm
[info]pzrk

Reizēm var uzminēt, bet es domāju, ka mums vēl nav tik ļoti sajaukts tas etniskums. Vismaz valodu ziņā, ja ne pēc tautības.

Mon, Mar. 20th, 2006, 11:55 pm
[info]nevainojama

kas ir grāmatās "pro dobro"

Tue, Mar. 21st, 2006, 12:06 am
[info]pzrk

Nu jā, arī es gribēju to noskaidrot, bet nenoskaidroju, lai gan viņš bija gatavs atbildēt uz jebkuru jautājumu par to, kas manis lasītajā grāmatā man neesot skaidrs.

Tue, Mar. 21st, 2006, 01:46 am
[info]sii

heh, es kaut kad cibā vienreiz par šito rakstīju, kā autobusā viens jaunēklis sāka runāties ar meiteni, kura lasīja simts vientulības gadus, šis tur ilgi un dikti stāstīja, kā viņam ar to lasīšanu gājis, runāja par galvenajiem varoņiem utt., utjpr.
es arī vienmēr aplūru, ko citi lasa. vienlaik sagadījās braukt trolejbusā ar ļaužiem, kas sēdēja man blakus un mācījās vārdiņus - viens latīņu valodu, otra angļu - tad nu "mācījos" līdz ar viņiem, iešķībi lūrot tais vārdnīcās :)

Tue, Mar. 21st, 2006, 07:14 am
[info]pzrk

heh :)

Tue, Mar. 21st, 2006, 08:59 am
[info]crescendo

Man vienmēr šķiet, ka visi skatās, ko lasu.... Un man tas ļoti, ļoti traucē.

Tue, Mar. 21st, 2006, 10:29 am
[info]pzrk

Mhm, man ir tieši tāpat.

Tue, Mar. 21st, 2006, 09:15 am
[info]markizs

es nez, es esmu tik ļoti pieradis lasīt sab trans, ka man vairs nekas nekrata, lai skatās, ja grib, lai tik netraucē. Un sevišķi bieži jau neprasa neko. Atceros vienu gadījumu - lasīju kā parasti biezu fantastiku krieviski, te man zvana telefons un es tur latviski atbildu, pēc brīža blakus sēdošā meitene prasa, kapēc es tip pa russki čitaju, ja jau esmu latvietis. Tādi gadijumi un līdzīgi gadījumi ir pāris reizes bijuši.

Tue, Mar. 21st, 2006, 10:57 am
[info]pzrk

Mhm, arī man ir bijis līdzīgi, lasot krieviski - vilcienā man blakus iekārtojās trokšņaina "stilīgo" krievu jauniešu kompānija, kura, šķiet, atzina mani par savējo, redzot, ka lasu krieviski, tikai neviens neko neteica - toties tad, kad daļa no viņiem bija jau izkāpuši, man zvanīja telefons. :)

Tue, Mar. 21st, 2006, 01:21 pm
[info]lavendera

Es arī gaidu, kad man reiz šo jautājumu uzdos. Pretjautājums ir - ja jūs redzēsiet mani lasot grāmatu vāciski, vai domāsiet, ka esmu vāciete?

Tue, Mar. 21st, 2006, 10:30 am
[info]siltavieta

pēc šī ieraksta vispār tagad, kāds ieraudzīs Tevi ar grāmatu, miera vairs nebūs :D

Tue, Mar. 21st, 2006, 10:41 am
[info]orissa

mēs tak neesam tramvajā tagad, un es nelasu tev pār plecu, pasaki taču, kas tā par grāmatu, par kuras neskaidrībām tev tas onkuls bij gatavas visu apskaidrot! (jebe te kāds tabu slēpjas?)

Tue, Mar. 21st, 2006, 10:57 am
[info]pzrk

fuko svārsts :)

Tue, Mar. 21st, 2006, 01:43 pm
[info]pzrk

Bet vispār ir gan tas tabu. :)

Man patīk, ka man pajautā, bet jūtos ļoti neveikli, kad man tas jāatklāj.

Tue, Mar. 21st, 2006, 01:48 pm
[info]orissa

apdomājies, ja? :)
nav jau striptīzs, neatklāj, tik pasaki

Tue, Mar. 21st, 2006, 01:54 pm
[info]pzrk

Mhm, apdomājos vēlreiz. No rīta atbildi kaplacim es paslēpu uzreiz pēc iekomentēšanas. :)

Tue, Mar. 21st, 2006, 01:57 pm
[info]orissa

nu vai zin, tu man liec pilnīgi apdomāties...
jāiet mežā riekstiņus ēst.

Tue, Mar. 21st, 2006, 02:14 pm
[info]pzrk

Kāpēc riekstiņus?
Tie ir saistīti ar apdomu?

Tue, Mar. 21st, 2006, 02:18 pm
[info]orissa

par vecu joku stāstīšanu nošauj, ja?
stāv ješka uz tilta un raud. garām iet tanta un prasa, ko šis rauda. ješka atbild, ka peška viņa sviestmaizi upē iesviedis. tanta prasa - ar apdomu? ješka saka - nē, tak, ar desu!
vo, tev riekstiņus

Tue, Mar. 21st, 2006, 02:48 pm
[info]pzrk

Heh, nu te ir uzreiz jāatsaucas uz vakardienas sarunu ar to onku autobusā - tā kā viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, tad būtiskākais ir tas, tas "jaunais" ir pateikts. Tātad par veca joka stāstīšanu nebūtu jānošauj - galvenais, ka tas ir labi pastāstīts! :)