Wed, Aug. 30th, 2006, 01:00 pm
gājēji...

Nu arī man sāk veidoties nīgrums pret gājējiem, kas slāj pāri ielai, iedomājoties, ka paslēpušies aiz busiņa viņi ir labi pamanāmi un tāpēc var drošu soli doties pāri gājēju pārejai, jo "tā taču ir Gājēju Pāreja"! Nu bļin. Nobremzēt paspēju, jutu pat kā iedarbojas "advancētāki bremžu mehānismi", jutu, ka aizmugurē braucošais arī ir ļoti tuvu, bet nopriecājos, ka tas tāds pajauns Audi, kam arī labas bremze, un tad jau pēc kāda brīža ar nelielu paniku noreaģēja arī man blakus sēdošā māsa, kurai ir bijusi bēdīga pieredze ar aizmugurē braucošiem nebremzējošiem auto.

Pēc tam, blakus esošajā lielveikalā pie kases atkal satiku to pašu sievieti, kas tik bezbēdīgi bija metusies zem riteņiem, un man baigi niezēja mēle kaut ko aizrādīt par nepieciešamību uzmanīgāk šķērsot ielu, bet savaldījos.

Tā. Es to esmu izteicis.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:01 pm
[info]divi_g

A mok vajadzēja pateikt..

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:07 pm
[info]pzrk

Man pirmā doma nez kāpēc bija: "Es pirms brīža Jūs gandrīz sabraucu." un tas man likās pārāk ekstrēmi sarunas sākšanai un, apdomājot šos vārdus, pēc brīža es jau biju zaudējis dusmas paušanas impulsu.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:08 pm
[info]divi_g

Tā viš i, nav viegli tādos gadījumos runāt, un it īpaši runāt sakarīgi, neizplūstot rupjībās.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:13 pm
[info]pzrk

Vo vo, no rupjībām jau jēgas tiešām nebūtu nekādas.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:02 pm
[info]rasbainieks

vajadzēja gan pateikt. mēs ta cibā visi gudri, visu tāpat zinam :)

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:07 pm
[info]pzrk

Heh, jā, zelta vārdi. :)

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:07 pm
[info]ai

man riebjas braucēji, kas uzskata, ka var griezties ap stūri un mesties pāri gājēju pārejai, kad gājējiem ir zaļā gaisma un gājēji (es) ir pārejas vidū bez jebkādiem busiņiem un aizlidināt gājēju (mani) tā patālāk.

bet lielākoties gājēji (kuri nav es) tiešām ir stulbi un brīnums, ka vēl dzīvi.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:12 pm
[info]pzrk

Nu jā, tā griešanās ap stūri tiešām ir autovadītāju "kaite", bet manā gadījumā tas bija uz taisna ceļa, kur vairākas joslas vienā virzienā un tālāk uz priekšu ir tipiskais sastrēgums, tā kā gājēji nav vienīgais iemesls bremzēt vai braukt pa brīvu joslu. :/

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:07 pm
[info]buks

Tādi viņi ir- iedomājušies te, ka esot kaut kādi CSN, kuros par gājēju pāreju apgalvots, ka tur redz drīkstot iet pāri. Vo daviķ ih, daviķ ih vseh. :/

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:08 pm
[info]rasbainieks

esi kādreiz pie auto stūres arī sēdējis? :)

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:22 pm
[info]buks

Esmu. :)

Wed, Aug. 30th, 2006, 03:21 pm
[info]rasbainieks

a po vidu (tb po komentu) ņe skažeš... :)

Wed, Aug. 30th, 2006, 03:39 pm
[info]buks

Man jau neviens neprasīja, cik garu gabalu paspēju nobraukt. ;P

Wed, Aug. 30th, 2006, 03:44 pm
[info]rasbainieks

nuja, piemirsās arī pajautāt, vai ilgi pēc tam slimnīcā gulēji, un vai upuri arī bija :)

Wed, Aug. 30th, 2006, 03:53 pm
[info]buks

Upuru nebija (tā kā tiesību man dzīvē nav, ir tikai pienākumi, izklaidējos braukādams pa meža ceļiem), toties kaiminš kad šķendējās, ka jādarbina traktoru, lai mani no grāvja vilktu ārā. :)

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:13 pm
[info]divi_g

Palasi vispirms tos CSNot, uz kuriem atsaucies.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:24 pm
[info]sirdna

Šito, piemēram: 160. Ja pirms neregulējamas gājēju pārejas apturēts transportlīdzeklis vai citi transportlīdzekļi, tuvojoties
neregulējamai gājēju pārejai, samazina braukšanas ātrumu, transportlīdzekļa vadītājs var turpināt braukt tikai tad,
kad ir pārliecinājies, ka transportlīdzekļu priekšā neatrodas gājēji.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:29 pm
[info]divi_g

Un, piemēram, arī 24. un 27.punktus, btw.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:37 pm
[info]sirdna

Izlasīju...tur nav teikts, ka šie punkti atceļ 160.punktu.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:38 pm
[info]divi_g

Neatceļ, taču uzliek pienākumus arī gājējam.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:46 pm
[info]sirdna

Es vairāk par to, ka šai situācijā ir nevis stulbais gājējs un pareizais vadītājs, bet gan divi, tā teikt, vienādi...un kurš kuram varētu brēkt virsū, tas vairāk ir personīgās iedomības jautājums.

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:09 pm
[info]divi_g

Nu ja, es jau arī it kā par to pašu.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:41 pm
[info]pzrk

160.-tais ir diezgan spēcīgs, jā...

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:24 pm
[info]buks

Vai es uz tiem atsaucos? Kurā vietā es saku, ka "CSN rakstīts..."? Pieminu tikai kājāmgājēju aplamo pārliecību, ka ja uz asfalta ir "zebra", tātad viņiem ir priekšroka (aber pārliecība, kā zinām, nekur netiek fiksēta).

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:38 pm
[info]divi_g

Sākās..
1kārt, pārliecība var tikt fiksēta, tās nesējam to formulējot un paužot apkārtējiem. 2kārt, kā Tu zini, ka gājējiem pārliecība ir tāda, kādu Tu to uzskaiti? Atsauces, lūdzu, un nekavējoties. 3kārt, uz ko un kā ir attiecināms Tava pirmā komenta pēdējais teikums? Vai tā ir Tava personiska pārliecība, kas, starp citu, ir pretrunā ar CSNot? Vai varbūt tas ir aicinājums uz pretlikumīgu vardarbību? Vai Tu to piedēvē ieraksta autoram, ceļot viņam neslavu?

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:55 pm
[info]buks

Nepiedēvē otram to, ko tas nav teicis, un nekas nesāksies. :)

Cik esmu ar kājāmgājējiem par to runājis, sarunu biedri tā ir uzskatījuši. Esmu piedzīvojis, ka autovadītājam CP uzliek sodu tikai par to, ka viņš nav nobremzējis, kaut redzējis, ka gājējs uz "zebras" vēlas šķērsot ielu (tas gan bija Klaipēdā). Līdz ar to pārvietojos ar pārliecību, ka autobraucējiem visur uz ielas ir priekšroka, izņemot vietas, kur satiksmi regulē luksafori, un izņemot neregulētās gājēju pārejas, tb "zebras". Protams, tev tā uz skaitli 3 neticēšu, tak pašsaglabāšanās vārdā painteresēšos pie zinātājiem, nafig tās "zebras" domātas, ja autobraucējam tur tik un tā priekšroka? Nav ne mazākās vēlmes kļūdainas pārliecības dēļ iespēlēt penālī.

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:10 pm
[info]divi_g

1kārt, arguments "sarunu biedri tā ir uzskatījuši" ir diezgan pavājš.
2kārt, es neapgalvoju, ka autovadītājiem uz zebras ir priekšroka, nevajag man piedēvēt to, ko neesmu teicis.
3kārt, žēl, ka nebija atbilžu uz pārējiem jautājumiem.

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:30 pm
[info]buks

Stiprāk būtu, ja "10 kājāmgājēji no 10 aptaujātajiem"? Šādu aptauju var veikt uz skaitli 3, un praktiski visi (vienmēr jāpieļauj, ka varētu būt kāds izņēmums) kājāmgājēji apstiprinoši atbildēs, ka viņiem uz "zebras" ir priekšroka un autovadītājam jāapstājas un jāpalaiž gājēju.

Piedod, muļķis esmu. Ja uz manu tekstu "esot kaut kādi CSN, kuros par gājēju pāreju apgalvots, ka tur redz drīkstot iet pāri", tiek norādīts "palasi vispirms CSN" un "pretrunā ar CSNot", tad es neizbēgami secinu, ka oponents ir zinošāks un norāda, ka CSN nekā tāda nav. Tā kā CSN neesmu pētījis, atliek tikai noticēt.
Savukārt, ja CSN tomēr tā IR minēts (tb man taisnība - uz zebras kājāmgājējs var iet pāri, jo tam ir priekšroka), tad jāsecina, ka oponents piekasās tikai piekasīšanās pēc (kas raksturīgi).

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:36 pm
[info]divi_g

Nē, stiprāk būtu tad, ja Tu varētu uzrādīt socioloģisko aptauju ar vismaz 1% kājāmgājēju, lai būtu vismaz kaut kāda reprezentabilitāte Taviem apgalvojumiem :]

Diez, tendence uz bināru loģiku "vai nu, vai nu" ir padomju pieredzes sekas vai atkaluzplaucis pusaudža maksimālisms?
CNS, kurus Tu tā arī nepalasīji, ir norādītas _abas_ lietas - gan tas, ka gājējam ir priekšroka uz "zebras", gan tas, ka gājējam ir jāpārliecinās par drošību, šķērsojot "zebru".

Wed, Aug. 30th, 2006, 03:04 pm
[info]buks

Nepretendēju uz reprezentabilitāti. Tikai paša empoīriskā pieredze, ar ko pilnīgi pietiek, ja neej publiskā telpā kādam ko pierādīt vai ko apgalvot. :)

Iespējams, ka tā. Vienmēr bijušas grūtības saprast savstarpēji izslēdzošus apgalvojumus (it sevišķi, ja komata nav, kā zināmajā "apžēlot nedrīkst pakārt"), aber skaidrību ta gribās. Tb tendence sakārtot visu pa plauktiņiem.

Sapratu jau, ka slīcēju glābšanās ir tikai pašu slīcēju rokās, un ja uz "zebras" auto notriec gājēju, tad pie vainas pats gājējs, kurš nav ievērojis distanci un nav sargājies.

Wed, Aug. 30th, 2006, 03:16 pm
[info]divi_g

Šī, ja neesi pamanījis, ir publiska telpa.

Lūk, tieši par to es arī runāju - uzskats, ka savstarpēji izslēdzoši ir apgalvojumi, kuri papildina viens otru. Īpaši, ja pašam tas ir izdevīgi.

Godīgi sakot, man ir 1alga, ko Tu esi vai neesi sapratis, jo tāpat ir skaidrs - un Tavs pēdējais teikums vēlreiz to apliecina - oponenta (šajā gadījumā manā) viedoklī Tu neieklausies un izmanto katru iespēju mēģināt to sagrozīt un piedēvēt apgalvojumus, kuri nav tikuši izteikti. Taču tā laikam ir personības iezīme, kuru labot ir par vēlu, tāpat kā tendenci izteikt tendeciozus apgalvojumus.

Wed, Aug. 30th, 2006, 03:34 pm
[info]buks

Nosacīti. Pie tam neko neapgalvoju, nemēģinu pārliecināt ij godīgi atzīstu, ka konkrētajā tēmā neorientējos.

Nu neredzu šajos CSN savstarpēji izslēdzošajos punktos kādu nebūt izdevīgumu kādam.

Hmm, man šķiet, ka neesmu tev nevienu izteikumu piedēvējis (ar "tu apgalvo, ka..."). Tu takš it kā spēj loģiski teikuma struktūru saskatīt un saprast, ka mans izteikums par "slīcēju glābšanos" ir mana konkrētā CSN panta vienkāršota izpratne (tipa, gājējam priekšroka, ja nav auto tuvumā). Ja sāk šķist, ka es to tev piedēvēju, tad tev, vecīt, paranoja. :(

Wed, Aug. 30th, 2006, 03:56 pm
[info]divi_g

Interesanti, ka, neskatoties uz skaļi deklarēto "konkrētajā tēmā neorientējos", Tu turpini izteikt apgalvojumus par šo tēmu, tajā skaitā arī šīs savas atbildes trešajā teikumā.

Es Tev vēlreiz (imho reizi trešo) saku: šie punkti nav savstarpēji izslēdzoši, bet papildinoši. Tas, ka Tev gribās, lai tie būtu izslēdzoši, ir Tava personiskā fiksācija. Ja palasīsi CSN, tad manīsi, ka šādu "izslēdzošu" punktu tur ir vairāki.

Tev nav pamata uzskatīt, ka ar frāzi "tendenciozs apgalvojums" es apzīmēju Tavus izteikumus par "slīcēju glābšanu". Šādi es apzīmēju Tavus iepriekš izskanējušos apgalvojumus, kurus Tu neprecizēji, neskatoties uz manu aicinājumu to darīt.

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:47 pm
[info]pzrk

Kājāmgājējam ir priekšroka un būtībā viņam pat ir tiesības mesties pāri, bet viņam ir pienākums pārliecināties par (savu) drošību:

"24. Pirms brauktuves šķērsošanas pa gājēju pāreju, kur satiksme netiek
regulēta, gājējiem jānovērtē attālums līdz transportlīdzekļiem, kas tuvojas, kā arī
jānovērtē to braukšanas ātrums un jāpārliecinās par drošību."

Turklāt gājējam ir aizliegts iziet uz brauktuves, ja viņš nav pārliecinājies par [savu] drošību.

"27.4. [Gājējam aizliegts] iziet uz brauktuves, nepārliecinoties par to, vai netuvojas transportlīdzekļi, aiz stāvoša transportlīdzekļa vai cita šķēršļa, kas ierobežo redzamību."

Jāpiebilst, ka no tā izriet, ka tam pašam gājējam jāpārliecinās (ir pienākums pārliecināties) arī par citu satiksmes dalībnieku drošību, ne vien savējo.

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:54 pm
[info]buks

Tb sanāk, ka "zebra" ir fikcija: ja auto nav, es šķērsoju brauktuvi jebkurā vietā, aber ja autiņi brauc viens aiz otra, man tāpat jāgaida, līdz šie visi aizbrauks, ij pilnīgi vienalga, vai tur ir "zebra" vai nav.

Aber Lietuvā mūs nostrāpēja poliči par to, ka tantuks tā apstājās trotuāra malā pie "zebras" un paskatījās, vai kāds nebrauc, savukārt mūsu autiņš bija kādus 20 m no pārejas un loģiski, ka šāva tik tālāk.

Bet tas nu tā - patiesi nezinu tos noteikumus, automātiski respektēju auto tiesības braukt visur, kur tie brauc, ij tikai pie Hotel de Rome vācu tūristu aizsegā atļaujos iedomāties, ka man ir priekšroka. :)

Wed, Aug. 30th, 2006, 03:13 pm
[info]pzrk

Nē nē, autiņiem savukārt ir pienākums tos gājējus laist un arī apstāties, bet arī autovadītājiem ir pienākums pārliecināties par drošību un nebremzēt ar kaucošajiem - ja arī viņš būs izdarījis labu darbu un palaidis/nesabraucis gājēju, ir liela iespēja, ka viņam aizmugurē ietrieksies aizmugurē braucošais, ar potenciālu iespēju kādu savainot. Cita lieta, ka autovadītāji šo relatīvismu (vai var, vai nevar paspēt apstāties, neizraisot avārijas situāciju) mēdz izmantot savā labā un izliekas, ka gājēju neredz.

Karoč, katram savi pienākumi un savas tiesības.

Tāpat kā pie Hotel de Rome gājēji mēdz bariem pārvietoties pāri ielai arī pie Āgenskalna tirgus, kur tramvaja sliedes pa vidu, bet tur parasti tikai vietējie pensionāri džigito. ;)

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:19 pm
[info]sirdna

Gājēju pārejas zīme ir? Ir. Busiņš stāv? Stāv. Kāpēc stāv? Pareizi, jo kāds tur velkas pāri. Kas jādara? Pareizi, jācenšas nevienu nesabraukt.

Pats esmu pāris reizes tā gandrīz kādu gājēju nonesis, diez kas nav... Gājēju pārejas pār divām joslām ir diezgan ekstrēms pasākums, it īpaši, ja pirms pārejas kāds stāv un aizsedz skatu. Bet! kā teica Godmanis, taisnība šai situācijā ir gājējam, lai arī uzmanīties, protams, vajag abiem.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:27 pm
[info]pzrk

Busiņš bija/brauca/stājās/stāvēja/bija liels/aizsedza skatu vidējā joslā, trešajā joslā kāds džigits taisīja manevrus ne tādā ātrumā, kas varētu liecināt par gājēju klātbūtni, bet es braucu pa pirmo joslu. Eh. Nepatīk man tā gājēju pāreja, ne ar kājām tur iet, ne ar auto braukt, un gājēju pārejas zīme tur tiešām ir liela, liela un ar spilgti dzeltenu malu. :/

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:35 pm
[info]divi_g

Tur jau tā lieta, ka abiem - es teiktu, ka ir jābūt aptaurētam pašnāvniekam, lai brašā solī mestos laukā no "aiz šķēršļa", neatkarīgi no tā, kāds ir šis šķērslis.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:19 pm
[info]mazeltov

Un kad beidzot kājāmgājējs, pats pie sava auto tiek, tad no auto prieka daudz kas pāri nepaliek (kaut kāda latviešu dziesma neprecīzā citējumā)

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:39 pm
[info]pzrk

Nē, nē, prieks vēl aizvien ir, un pēc kājāmgājējbūšanas es pat diezgan labi saprotu kājāmgājēju domāšanas veidu.

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:48 pm
[info]markizs

nopirki?

Wed, Aug. 30th, 2006, 01:49 pm
[info]pzrk

Nopirku!

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:06 pm
[info]markizs

120?

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:07 pm
[info]x_f

Vajadzēja turpat uz pārejas viņai uzbļaut: "Ej.. bojā!"

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:16 pm
[info]lavendera

Hm, es ik rītu sastopos ar autobraucējiem, kuru sašutums droši vien varētu tikt izteikts vārdos: "Tu ko, iedomājies, ja te ir tramvaja pietura, tad tu tā arī vari lekt ārā no tramvaja un doties pāri brauktuvei uz ietvi?!?!"

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:23 pm
[info]pzrk

Man ir gadījies būt automašīnā, kas normāli stāv pie luksofora (kkur uz Barona ielas), kad piebrauc tramvajs un ārā kāpj gājēji, kas svētā sašutumā sāk dauzīt automašīnu - kā tu iedomājies te stāvēt, ja te ir tramvaja pietura!?

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:27 pm
[info]lavendera

Tas tomēr nav tik ļauni, kā riskēt, ka tevi pēc tam kasīs nost no asfalta ar lāpstu.

Wed, Aug. 30th, 2006, 02:33 pm
[info]gundega

es vienmēr pie zebras pastāvu un pagaidu - ceļu satiksmes noteikumus nezinu, bail, ka sabrauks :) pastāvēt maliņā tomēr drošāk, un, ka tā drīkst, to nu es zinu riktīgi:) reizēm man liekas, ka autovadītāji domā, ka esmu stulba, vēl biežāk mani tur malā stāvošu nemaz nepamana..

Wed, Aug. 30th, 2006, 03:10 pm
[info]pzrk

visbiežāk jau izliekas, ka nepamana... :/
bet jā, tā tiešām drošāk.