Fri, Nov. 17th, 2006, 12:46 am
Mājas WiFi: solīts makā nekrīt, bet vispār es te rakstu par dažādiem bezvadu internetiem

Blondās meitenītes drīkst aizgriezties.

Lielais bērns [info]pzrk sen nav dabūjis nevienu jaunu spēļmantiņu. Ja tā padomā, šai žanrā pēdējais lielais pirkums bija auto, pēdējais mazais pirkums bija wi-fi usb adapteris. Tagad apsveru domu nopirkt internetu, gan ne gluži tā, kā tai Lattelecom reklāmā, bet ar domu - ieviest sev mobilo internetu (Varētu pat teikt - iedvest savam portatīvajam mūžīgo internetu, khe khe.), apsverot arī Lattelecom pakalpojumus.

Tātad par Lattelecom. Palasot viņu piedāvājumus, man likās vilinoši, ka attiecībā uz Mājas Wi-Fi par 2,95 Ls mēnesī (papildus mDSL izmaksām) tur tiek solīts, ka "Izvēloties Mājas Wi-Fi Jūs iegūsiet (...) iespēju izmantot portatīvo datoru jebkurā publiskajā Bezvadu interneta telpas piekļuves vietā." Lattelecom operatore apstiprināja manas aizdomas, ka faktiski šis teikums tur tikpat labi varēja arī nebūt, jo par pieslēgšanos kādā publiskā vietā tāpat jāmaksā atsevišķi un Mājas WiFi tur nipričom. Tātad Mājas WiFi drīzāk būs jāiekārto nevis caur Lattelecom (kur katru mēnesi jānoliek 3 Ls, kamēr vien lieto to pakalpojumu), bet gan jāiepērk kāds access point, kas lētākie ir ap 30-40 Ls (šajā brīdī gan es sāku mazliet šaubīties par saviem vārdiem, tb vai tās iekārtas, kuru cenas es skatījos, man patiešām būtu vajadzīgas un saderīgas ar citām manām iekārtām).
Tomēr, tā kā Lattelecom ir diezgan plašs publisko piekļuves vietu saraksts, piemēram, manis iecienītie Statoili, kā arī visādi kafujužņiki Rīgas centrā un citas izklaides vietas (protams, protams, es piektdienas vakarā uz krogu eju ar laptopu), tad gluži vēl neesmu atmetis domu par pakļaušanos Lattelecom. Par īslaicīgu pieslēgšanos gan ir jāmaksā barga nauda, bet t.s. abonements varētu būt pat diezgan izdevīgs, it sevišķi tādēļ, ka lielāko dienas daļu es tomēr pavadu darbā, kur internets tāpat ir atliku likām, un reizēm eju arī uz mājām, kur arī ir ierīkots internets, ar vadu.
Bet pavei', ja parēķina starpību starp diviem pieejamajiem WiFi abonementiem (vai nu 2,95 Ls mēnesī un 0,005 Ls par minūti, vai arī 10,95 Ls mēnesī bez atsevišķas maksas par internetā nosēdētajām minūtēm), tad pirmais sanāk lētāk par otro, kamēr vien mēnesī WiFi internetā nav nosēdēts vairāk par 26h. Ja vēl sīkāk iedziļinās aprēķinos, tad ar pirmā veida abonementu stunda internetā izmaksā 0,30 Ls (nu, neskaitot abonementu). Tas nu būtu ok. Tomēr... mūsu zemītē vēl ne tuvu nav 100% WiFi pārklājums, tāpēc jau ilgāku laiku skatos mobilo operatoru piedāvājumu virzienā.

Par LMT. Šiem ir iBirojs, kur atkal ir divi varianti - vai nu 9 Ls vai 19 Ls. Ja tā uzreiz par cenu, tad uzreiz arī piedāvāju sīkāku aprēķinu, cik tas izmaksā kilogramā. Par to pirmo cenu ir tā, ka, sērfojot jebkurā dienā no 7 rītā līdz pusnaktij, mēnesī par 9 latiem var dabūt nepilnus 82 MB, sērfojot tikai naktīs (00.00-07.00) var dabūt 450 MB. Var jau sērfot vairāk, bet tad arī jāmaksā vairāk par tiem 9 Ls - mazāk par 9 Ls nu nekādi, pat tad, ja necik nebūs nosērfots. Man kaut kā nav ticamu prognožu, cik MB mēnesī ar maniem sēfošanas paradumiem es tā notērētu, jo īpaši tāpēc, ka šis iBirojs nav ģeogrāfiski ierobežots, salīdzinot ar Lattelecom. Par otro cenu (minimums 19 Ls/mēnesī), sērfojot jebkurā dienā no 7 rītā līdz pusnaktij, var dabūt 322 MB, naktīs ir nulles tarifs.
Jāpiebilst, ka LMT turklāt met pakaļ portatīvos uz nomaksu par 14-15 Ls/mēnesī. Tas būtu tā kā bonuss, turklāt man darba specifika (un ētika) prasa lietot legālas programmas (manam šābrīža kompim lielākā sāpe, protams, ir Windows), šāds kompis ar OEM licenci būtu tīri ērts guvums. Tomēr portatīvos dod atlaižu programmas dalībniekiem un es šobrīd īsti nesaprotu, kāds būtu mans statuss, ja es to kompi paņemtu uz sava vārda - kad pārreģistrēju telefonu uz darbavietas vārda, LMT teica, ka mans atlaižu programmas statuss tiek iesaldēts līdz brīdim, kad nākšu atpakaļ kā privātais lietotājs. Nu, šo neskaidrību, protams, var kliedēt ar vienu zvanu. Vai diviem.
Ak jā, vēl par LMT jāpiebilst, ka es jau esmu diezgan plaši palietojis internetu caur GPRS (lietojot telefonu kā modemu) un arī iezvanoties ar telefonu kā modemu. Nu, tas ir baigais čakars to visu sakonfigurēt, internets baigi lēns un baigi dārgs.

Par BITE+Vodafone. Pirmajā mirklī izskatās sālīti. Vodafone Mobile Connect, kā minimums, 18 Ls/mēnesī ar 400 MB/mēnesī ierobežojumu un maksimālo ātrumu 0,5 Mb/s (var jau būt, ka tas nemaz nav tik slikti, salīdzinot ar iBiroja 19 Ls piedāvājumu, lai gan tur (LMT) ar USB modemu Huawei E220 (25 Ls/gab.) maksimālais ātrums tiek solīts līdz 3,6 Mb/s). Nezinu, vai par šādu papildu internetu (vai tas būtu Lattelecom, LMT vai BITE) es būtu gatavs maksāt vairāk par 20 Ls mēnesī. Tātad ap šo cenu slieksni BITE sanāk ne tik izdevīga. Turklāt BITEi nav tik plašs pārklājums, lai gan tas ir tikai laika jautājums.

Par TELE2. Reklāmas piedāvājums sekojošs: Neierobežots internets + 3G bezvadu interneta karte "Huawei" + klēpjdators "Acer". Portatīvais mazliet mazāk aprīkots, salīdzinot ar LMT piedāvājumu. Tomēr šis variants man atkrīt, jo "Fiziskām personām, kuras nav Tele2 klienti vai tādi ir līdz 1 gada termiņam, piedāvājums nav pieejams."

Ar to tad arī bodīti slēdzam, jo tā uz sitienu nevaru iedomāties, kas vēl pie mums piedāvā šādu internetu.

Rezumē. Jāpadomā. Es tā kā vairāk sliecos uz LMT (lojāls klients, jā, jā), ja vispār man šādas spēlītes būtu vajadzīgas.

Fri, Nov. 17th, 2006, 12:58 am
[info]divi_g

Ja par LTK: imho access pointu var arī lētāk dabūt, bik zem 30 jaunu un ap 15-20 lietotu. Tiesa, gandrīz tikpat maksā rūteris kopā ar AP, un tas ir izdevīgāk, jo pie vajadzības var pieslēgt vairāk nekā vienu datoru. Saderība - nu jāgūglē, ja nekas neizlec, tad znač der.
Par LMT adapteriem es rekomendētu vienu no tiem PCMCIA, kuras var piespraust ārējo antenu, ja Tev ir PC lapsis ar attiecīgo slotu, nevis Apple. Afair bija Huawey E620, bet nu precīzi neatceros.
Imho, ja Tu esi tai atlaižu programmā, tad esi - tas ir uz visu mūžu :D

Fri, Nov. 17th, 2006, 01:08 am
[info]pzrk

Ja par LTK, tad viens rūteris jau ir piesprausts pie vada.
Bet, ja par LMT adapteriem, tad vienu USB figņu par latiem 20 es uz ātru roku Tallinā nopirku (gribējās patestēt Tallinas izslavēto bezvadu būšanu, ja reiz es tur biju aizbraucis). Tā jau PCMCIA derētu.
Jā, nu tā es arī saprotu, ka atlaižu programma man būs, kamēr vien būs pati programma, bet es nesaprotu, kas notiktu ar manu telefona numuru - ja es slēdzu klāt to iBiroju, tad es, protams, tā kā atgriežos pie LMT kā privātais lietotājs un vairs neesmu "iesaldētais" lietotājs. Bet kas tajā brīdī notiek ar manu mobilā telefona numuru un pieslēgumu, jo tas ta' vēl aizvien paliek piereģistrēts uz kompānijas vārda? Būs jānoformulē tāds normāls jautājums un jāpiezvana viņiem.

Fri, Nov. 17th, 2006, 06:26 am
[info]x_f

iBirojam ir vajadzīgs atsevišķs numurs, uz kuru nevar saņemt zvanus un arī zvanīt no tā nevar. SMS gan strādā, bet nu.. Cik ļoti tas varētu būt vajadzīgs? Līdz ar to sanāk, ka Tu reāli zaudētu savu numuru. Turklāt, tā kā tam ir fiksēta mēneša maksa, nedomāju, ka to var ietekmēt ar savu atlaižu līmeni (kaut gan to vajadzētu noskaidrot, maksa par megabaitu varētu būt svārstīga). Otrādi gan varētu – jo ilgāk esi klients, jo dziļāk atlaidēs (kuras, iespējams, ar šo izmantot nevar) brauc.

Fri, Nov. 17th, 2006, 07:33 am
[info]petrovichs

Bik nesapratu. A kas par probzu havot 2 numurus? Man kā reiz datu kartei ir atsevišķs numurs. Ļoti ērti, jo varu vienlaikus lietot internetu un runāt pa telefonu.

Fri, Nov. 17th, 2006, 08:08 am
[info]divi_g

Tas jau netraucē vēl vienu piespraust :))

A nekas nenotiek. Uz datu karti nāk cits numurs, Tavējais paliek uz firmas vārda. Ar iespēju pārreģistrēt atpakaļ uz sava vārda, protams :)

Fri, Nov. 17th, 2006, 02:49 am
[info]petro

Vispār pamatīgu pētijumu esi veicis. Un vēl vairāk paveicis to visu daudz maz saprotami uzrakstot.

Fri, Nov. 17th, 2006, 09:33 am
[info]pzrk

Thx. Man jau vienbrīd likās, ka sviests vien sanāca. :)

Es gan nepieminēju Triatel, viņiem ir bezvadu internets, sākot ar 11,80 Ls mēnesī, par ko var dabūt 300 MB interneta. Var maksāt 23,60 Ls mēnesī un sērfot bez ierobežojuma ar ātrumu līdz 1 Mb/s. Pārklājums gan viņiem salīdzinoši švaks, tikai lielākās pilsētas.

Līdzīgs pārklājums ir arī IZZI, arī viņi piedāvā bezvadu i-netu. Maksāšanas variants gan tikai viens - 23,60 Ls mēnesī bez trafika ierobežojuma ar ātrumu līdz 1 Mb/s.

Fu, tagad gan ir uzrakstīts par visiem lielākajiem tirgus spēlētājiem. Baltkom neko tādu nepiedāvā.

Fri, Nov. 17th, 2006, 09:39 am
[info]divi_g

IZZI imho ir virtuālais operators Bites tīklā šajā gadījumā, un tādēļ nekas labāks par Bites pārklājumu tur nebūs.
Ja vien viņi nesāks likt wlan accesspointus, ko spraudīs klāt pie sava kabeļtīkla mezgliem.

Fri, Nov. 17th, 2006, 09:46 am
[info]pzrk

To es kaut kā biju palaidis garām, lai gan kaut ko tādu esmu dzirdējis. IZZI toties ir mērenākas cenas, salīdzinot ar BITE+Vodafone.

Bet tas par tiem wlan accesspointiem jau ir ideālais scenārijs. Ja ir kaut kāds esošais networks, kur tos var uzlikt, tad 100% pārklājums izklausās pat reāli sasniedzams. Latvenergo varētu savos stabos sakarināt raidītājus (kaut kur tas tieši tā esot risināts).

Fri, Nov. 17th, 2006, 09:49 am
[info]divi_g

Nu viss mobilajiem balss sakariem šie toč ir Bites virtuālais operators, un mob.internetam, visticamāk, arī. Cenu starpība varētu rasties dēļ tā, ka viņi nepiedāvā HSDPA (tas 3,6Mbps) un mok nepiedāvā arī roamingu vai ko tādu, ko Vodafone HotSpot, cik saprotu, piedāvā.

Nu jā, bet dāāāāārgi ;) Un, btw, uz to principā iet LTC ar saviem wifi Statoilos, telefonbūdiņās un kafejnīcās :)

Fri, Nov. 17th, 2006, 09:21 am
[info]capslock

cmyki uzrakstīts, es te arī kā reiz nesen ko līdzīgu pētīju, bet bija slinkums tik pamatīgi visu rēķināt, jau uz aci ir redzams, ka pagaidām nevienu no šiem variantiem nevar izmantot kā pamata interneta pieslēgumu (ķipa mājās un on the road).

a kas Tallinā ar izslavēto Wi-Fi? es kā reiz šodien dodos uz turieni, un laptops, kā smejies, man būs līdzi.

Fri, Nov. 17th, 2006, 09:38 am
[info]pzrk

Nēnu, kaut kādas ziņas ir dzirdētas, ka tur pilsēta lielā mērā pārklāta, bet galu galā neko daudz neizdevās patestēt. Viesnīcā un pat numuriņā 8.stāvā gan bija ļoti ātrs internets bez papildu maksāšanas. Kāda lielveikala informācijas stendā man teica, ka tai konkrētajā lielveikalā esot visur un tad vēl esot Statoilos. Bet ar Statoiliem gan aplauzos, jo tur var pieslēgties tikai tad, ja esi vietējais Tele2 klents.

Fri, Nov. 17th, 2006, 10:57 am
[info]watt

nemīz, ir arī nesekjūrie access punkti kur bez paroles var tikt klāt!

Fri, Nov. 17th, 2006, 11:11 am
[info]pzrk

Mhm, esmu jau mazliet paeksperimentējis, bet tiem atkal pārklājums tāds neprognozējams.
Piemēram, vienu vakaru biju noparkojies pie LU centrālās ēkas, tur bija signāls tikai no LU un mani tālāk par latnet.lv un lu.lv nelaida. Citur centrā gan ir manīti tādi accesspointi bez paroles, un tāds pats novērojums bija arī kādā Nākotnes parka raidījumā pirms kāda mēneša.

Bet mājās kaimiņi gan patālu, gan arī tādi neadvancēti.