Fri, Nov. 17th, 2006, 12:46 am
[info]pzrk: Mājas WiFi: solīts makā nekrīt, bet vispār es te rakstu par dažādiem bezvadu internetiem

Blondās meitenītes drīkst aizgriezties.

Lielais bērns [info]pzrk sen nav dabūjis nevienu jaunu spēļmantiņu. Ja tā padomā, šai žanrā pēdējais lielais pirkums bija auto, pēdējais mazais pirkums bija wi-fi usb adapteris. Tagad apsveru domu nopirkt internetu, gan ne gluži tā, kā tai Lattelecom reklāmā, bet ar domu - ieviest sev mobilo internetu (Varētu pat teikt - iedvest savam portatīvajam mūžīgo internetu, khe khe.), apsverot arī Lattelecom pakalpojumus.

Tātad par Lattelecom. Palasot viņu piedāvājumus, man likās vilinoši, ka attiecībā uz Mājas Wi-Fi par 2,95 Ls mēnesī (papildus mDSL izmaksām) tur tiek solīts, ka "Izvēloties Mājas Wi-Fi Jūs iegūsiet (...) iespēju izmantot portatīvo datoru jebkurā publiskajā Bezvadu interneta telpas piekļuves vietā." Lattelecom operatore apstiprināja manas aizdomas, ka faktiski šis teikums tur tikpat labi varēja arī nebūt, jo par pieslēgšanos kādā publiskā vietā tāpat jāmaksā atsevišķi un Mājas WiFi tur nipričom. Tātad Mājas WiFi drīzāk būs jāiekārto nevis caur Lattelecom (kur katru mēnesi jānoliek 3 Ls, kamēr vien lieto to pakalpojumu), bet gan jāiepērk kāds access point, kas lētākie ir ap 30-40 Ls (šajā brīdī gan es sāku mazliet šaubīties par saviem vārdiem, tb vai tās iekārtas, kuru cenas es skatījos, man patiešām būtu vajadzīgas un saderīgas ar citām manām iekārtām).
Tomēr, tā kā Lattelecom ir diezgan plašs publisko piekļuves vietu saraksts, piemēram, manis iecienītie Statoili, kā arī visādi kafujužņiki Rīgas centrā un citas izklaides vietas (protams, protams, es piektdienas vakarā uz krogu eju ar laptopu), tad gluži vēl neesmu atmetis domu par pakļaušanos Lattelecom. Par īslaicīgu pieslēgšanos gan ir jāmaksā barga nauda, bet t.s. abonements varētu būt pat diezgan izdevīgs, it sevišķi tādēļ, ka lielāko dienas daļu es tomēr pavadu darbā, kur internets tāpat ir atliku likām, un reizēm eju arī uz mājām, kur arī ir ierīkots internets, ar vadu.
Bet pavei', ja parēķina starpību starp diviem pieejamajiem WiFi abonementiem (vai nu 2,95 Ls mēnesī un 0,005 Ls par minūti, vai arī 10,95 Ls mēnesī bez atsevišķas maksas par internetā nosēdētajām minūtēm), tad pirmais sanāk lētāk par otro, kamēr vien mēnesī WiFi internetā nav nosēdēts vairāk par 26h. Ja vēl sīkāk iedziļinās aprēķinos, tad ar pirmā veida abonementu stunda internetā izmaksā 0,30 Ls (nu, neskaitot abonementu). Tas nu būtu ok. Tomēr... mūsu zemītē vēl ne tuvu nav 100% WiFi pārklājums, tāpēc jau ilgāku laiku skatos mobilo operatoru piedāvājumu virzienā.

Par LMT. Šiem ir iBirojs, kur atkal ir divi varianti - vai nu 9 Ls vai 19 Ls. Ja tā uzreiz par cenu, tad uzreiz arī piedāvāju sīkāku aprēķinu, cik tas izmaksā kilogramā. Par to pirmo cenu ir tā, ka, sērfojot jebkurā dienā no 7 rītā līdz pusnaktij, mēnesī par 9 latiem var dabūt nepilnus 82 MB, sērfojot tikai naktīs (00.00-07.00) var dabūt 450 MB. Var jau sērfot vairāk, bet tad arī jāmaksā vairāk par tiem 9 Ls - mazāk par 9 Ls nu nekādi, pat tad, ja necik nebūs nosērfots. Man kaut kā nav ticamu prognožu, cik MB mēnesī ar maniem sēfošanas paradumiem es tā notērētu, jo īpaši tāpēc, ka šis iBirojs nav ģeogrāfiski ierobežots, salīdzinot ar Lattelecom. Par otro cenu (minimums 19 Ls/mēnesī), sērfojot jebkurā dienā no 7 rītā līdz pusnaktij, var dabūt 322 MB, naktīs ir nulles tarifs.
Jāpiebilst, ka LMT turklāt met pakaļ portatīvos uz nomaksu par 14-15 Ls/mēnesī. Tas būtu tā kā bonuss, turklāt man darba specifika (un ētika) prasa lietot legālas programmas (manam šābrīža kompim lielākā sāpe, protams, ir Windows), šāds kompis ar OEM licenci būtu tīri ērts guvums. Tomēr portatīvos dod atlaižu programmas dalībniekiem un es šobrīd īsti nesaprotu, kāds būtu mans statuss, ja es to kompi paņemtu uz sava vārda - kad pārreģistrēju telefonu uz darbavietas vārda, LMT teica, ka mans atlaižu programmas statuss tiek iesaldēts līdz brīdim, kad nākšu atpakaļ kā privātais lietotājs. Nu, šo neskaidrību, protams, var kliedēt ar vienu zvanu. Vai diviem.
Ak jā, vēl par LMT jāpiebilst, ka es jau esmu diezgan plaši palietojis internetu caur GPRS (lietojot telefonu kā modemu) un arī iezvanoties ar telefonu kā modemu. Nu, tas ir baigais čakars to visu sakonfigurēt, internets baigi lēns un baigi dārgs.

Par BITE+Vodafone. Pirmajā mirklī izskatās sālīti. Vodafone Mobile Connect, kā minimums, 18 Ls/mēnesī ar 400 MB/mēnesī ierobežojumu un maksimālo ātrumu 0,5 Mb/s (var jau būt, ka tas nemaz nav tik slikti, salīdzinot ar iBiroja 19 Ls piedāvājumu, lai gan tur (LMT) ar USB modemu Huawei E220 (25 Ls/gab.) maksimālais ātrums tiek solīts līdz 3,6 Mb/s). Nezinu, vai par šādu papildu internetu (vai tas būtu Lattelecom, LMT vai BITE) es būtu gatavs maksāt vairāk par 20 Ls mēnesī. Tātad ap šo cenu slieksni BITE sanāk ne tik izdevīga. Turklāt BITEi nav tik plašs pārklājums, lai gan tas ir tikai laika jautājums.

Par TELE2. Reklāmas piedāvājums sekojošs: Neierobežots internets + 3G bezvadu interneta karte "Huawei" + klēpjdators "Acer". Portatīvais mazliet mazāk aprīkots, salīdzinot ar LMT piedāvājumu. Tomēr šis variants man atkrīt, jo "Fiziskām personām, kuras nav Tele2 klienti vai tādi ir līdz 1 gada termiņam, piedāvājums nav pieejams."

Ar to tad arī bodīti slēdzam, jo tā uz sitienu nevaru iedomāties, kas vēl pie mums piedāvā šādu internetu.

Rezumē. Jāpadomā. Es tā kā vairāk sliecos uz LMT (lojāls klients, jā, jā), ja vispār man šādas spēlītes būtu vajadzīgas.

From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.