Sun, Apr. 11th, 2010, 12:07 am
mans draugs - kaligrāfisks cilvēks

Šodien velk uz rakstīšanu. Mājas vīns tīri labi iedarbojas. :) Lūk, uzrakstīju [info]putnupr atbildi komentāros un labprāt piedāvāju arī jums zemāk lasāmo burtiņu apkopojumu par tēmu "būtu viduslaiki, es būtu kaligrāfs" sakrustotu ar tēmu "tehnoloģija ir īvil":

Kaut kā Tavs komentārs ievirzīja domas par tēmu, ka dators uzliek baigos ierobežojumus - it kā jau ir iespējams rakstīt visādi un visādām zīmēm, bet tomēr tie simboli ir tādi, kādi tie ir (visbiežāk tikai tie, kas ir uz tastatūras uzreiz pieejami un uzzīmēti), un datora rindiņas ir tieši tik pareizas un taisnas, cik viņas ir [pareizas un taisnas]. Nebūs tev rakstīt, piemēram, datumu ar skaitļiem vienu zem otra, jāraksta taisnā rindiņā ar esošajām zīmēm.
Rokraksts izskausts, individualitāte paliek vārdos un stilā.

Atceros, ka pirmajās klasītēs skolā mācījāmies rakstīt taisnā rindiņā - zem puscaurspīdīga papīra palikām līniju lapu (plato vai šauro līniju) un tad nu mācījāmies rakstīt. Cits rakstīja ar rindiņu beigām parautām uz augšu - tas tad esot optimists, citam atkal rindiņu beigas slīdēja lejup - značit, pesimists.

Mācījāmies arī burtus, protams, rakstīt. A tagad, pāris desmitgades vēlāk, secināju, ka mans rokraksts ir sabojājies tiktāl, ka jāsāk sevi mācīt - man pāris reizes gadā gadās rakstīt garus blāķus rokrakstā un angļu valodā, un ātri rakstīt (runa ir par suņu izstādēm). Un es tad novēroju, ka mans rokraksts "nekam neder". Burtiski mācījos no jauna rakstīt dažus burtus, lai tie nav tik līdzīgi - man, piemēram, ļoti līdzīgi sanāk rakstīt f un t, un r un v un n, un g un q, par m un n nemaz nerunājot, tie jau, mandomāt, jūk katram daudzmaz haotiskam nekaligrāfam.

Eh, reizēm gribētos arī pakaligrafēt. :)

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:12 am
[info]unknown_entity

es esmu diplomēts datoriķis, bet man nav ne mazākās jausmas, kā dabūt domu zīmi defises(mīnusa?) vietā

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:14 am
[info]putnupr

nav domu, domu vietā mīnusi vien :)

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:19 am
[info]unknown_entity

arī tiesa

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:21 am
[info]vistu_zaglis

Alt+(Numpad)0151

Šitā figņa arī visu pieturzīmju lietu ir sapisusi, jau tagad cilvēki neatšķir "tipa līdzīgās" pieturzīmes, jo ja tā nav uz klavieres, tad tā nav vispār.

Mājas apstākļos cenšos, kamēr uz laptopa klavieres pat normāla numpada nav, ja pirkstus neizmežģī, kā rezultātā kontributēju globālajai tupizācijai.

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:27 am
[info]unknown_entity

a numpada ta ņima. piespiedu kārtā arī sēžu pie laptopa un sodos par šo tizlo klavieri

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:45 am
[info]vistu_zaglis

Nu vo!, vo! Tak nebakstīs — ikreiz, tā kaut kāda paššaustīšanās jau šķiet.

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:51 am
[info]unknown_entity

bakstīs, bakstīs, kur liksies. un tērpsies maisā, kaisīs pelnus uz galvas, sitīs ar dēli sev pa pieri un bakstīs

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:52 am
[info]pzrk

haha, iedomājos kaut kādus reliģiozos burtličus, kas šitā izpildītos :)

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:27 am
[info]pzrk

Es vienmēr izmantoju visādus apkārtceļus. Ja nemaldos, tad Ctrl un mīnusa zīme uz ciparu tastatūras mēdz maģiskā veidā radīt domuzīmi. Bet man visbiežāk nav darīšanas ar tik lielu tastatūru, tāpēc par šo senāk izmantoto triku esmu piemirsis - kur tas strādā un kur ne. Tad, protams, HTML kodi - mdash un ndash, bet tas visur nedarbojas. Man pašam piedur Wordā izmantot tādu workaround - uzrakstīt defisi/mīnuszīmi, tad kādu vārdu un aiz vārda nospiežot atstarpes taustiņu, vērot, kā defise pārvēršas par domuzīmi. :)

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:48 am
[info]sii

es arī tā wordā daru. citreiz, kad kaut ko sakopē vai kāda cita iemesla dēļ tekstā parādās īsā strīpa, tad nākas speciāli aiz tās strīpas iebakstīt kādu burtu, nospiest enter, lai strīpa pagarinās, un tad nodzēst to lieko burtu ar visu lieko atstarpi, ko šī izrīkošanas rada. bet tad - kad šitā dara, - tad iegūst to Pareizo Domuzīmi? tiesa, es tā sāku darīt tikai tāpēc, ka garāka izskatās smukāk.

man, jāatzīst, līdz brīdim, kad kaut kur internetos pamanīju šūmēšanos ap šo tēmu, pat prātā nenāca, ka tas ir tik svarīgi. gan ir arī tādas zināmas aizdomas, ka, skolā mācoties, tikvien tik pa ausu galam kaut ko dzirdēju, ka ir tādas un šitādas strīpas, īsākas un garākas pēc skata, ar dažādu nozīmi, bet neatceros, ka kāds būtu kaut kā īpaši tam pievērsis uzmanību, līdz ar ko, pārejot uz klavieres klabināšanu, pat prātā nenāca meklēt pareizās domuzīmes. vajadzēja strīpu un strīpa tika piemeklēta no klavieres piedāvājuma klāsta. nu ja, es nedomāju par domuzīmēm, bet par strīpām, tā sanāk.

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:59 am
[info]pzrk

Nu ja. Turklāt un manuprāt, tieši vidēji gara domuzīme izskatās vissmukāk – lūk, šī. Šobrīd man vairs nav spēka rakāties pa teorijām par domuzīmju garumiem. :)

Nu vispār tas ir gandrīz kā blogeru mūžīgā cīņa, kurš uzrakstīs labāku blogu par to, kā rakstīt labāku blogu. Tāda cepšanās par formu.

Un tā ir, skolā likās, ka varēs izsprukt sveikā, vai nu izvairoties no domuzīmēm, vai arī ar roku ievelkot tādu pusgaru. :)

Sun, Apr. 11th, 2010, 11:28 am
[info]zimbabve

Es Wordā esmu tādu workaroundu uztaisījusi. Insert -> Symbol var izveidot domuzīmēm tādu šortkatu, kādu vien vēlies, ļoti ērti.

Sun, Apr. 11th, 2010, 11:43 am
[info]pzrk

Mhm, šis ir labs paņēmiens, būs jāpaeksperimentē.

Savulaik biju visādi aizrāvies ar Word pielāgošanu un zinu, ka tiešām ir vērts šādi iespringt, lai atvieglotu darbu. Tomēr tam ir liels mīnuss, ar ko pats saskāros - pie nākamās datora maiņas, pārinstalēšanas vai pat tikai apgreidošanas daudzi šādi apkārtceļi pazūd, jāuzstāda pa jaunu, tad, protams, jāatceras visi šie apkārtceļi, utt. utjpr. Un tad ir alternatīva - vai nu pierast no jauna pie citiem standarta apkārtceļiem, vai pierast pie periodiskas apkārtceļu uzstādīšanas. Lūk, tāda ķēpāšanās man mēdz būt ar šādiem pielāgojumiem. :)

Sun, Apr. 11th, 2010, 11:51 am
[info]divi_g

Parakājies un paeksperimentē ar normal.dot un Docs&Sett's mapju kopēšanu un regedit key import/export. Principā kaut kur tur vajadzētu glabāties arī iestatījumiem.

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:04 pm
[info]pzrk

Paldies par ieteikumu!

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:08 pm
[info]divi_g

Tikai uzmanīgi, īpaši ar reģistriem.

Sun, Apr. 11th, 2010, 12:01 pm
[info]zimbabve

jā, šitā ir problēma. Man lielākas galvassāpes parasti sagādā tas, ka pazūd Tradosa šortkati, kaut kas iekš template nojūk. Tad nu liec nu pa jaunu visus macro utt., utjpr.

Sun, Apr. 11th, 2010, 11:33 am
[info]divi_g

Start - Run - mspaint un kaligrafē, kamēr slikti paliek ;)
Vai iepērc kaut kādu pad-veidīgu ievades ierīci aka planšeti un kaligrafē ar irbuli, kamēr slikti paliek ;)

Sun, Apr. 11th, 2010, 11:37 am
[info]pzrk

Mhm, un galu galā var taču pasūtīt no Ēģiptes kādu papirusu. ;)

Sun, Apr. 11th, 2010, 11:40 am
[info]divi_g

Peintu atvērt ir vienkāršāk ;)

Mon, Apr. 12th, 2010, 09:33 am
[info]paliec

nopirkt vasku un pagatavot vaska pláksníti ;o)