Mon, May. 17th, 2010, 01:09 am
Saule, Pērkons, Daugava - neoficiālā Latvijas himna

Aizklausījos latviešu dziesmas jūtūbē, līdz nonācu pie nemirstīgās Mārtiņa Brauna / Raiņa dziesmas Saule, Pērkons, Daugava, kur komentāros (un arī citur) ne reizi vien pieminēts, ka šo dziesmu vajadzētu par Latvijas himnu. Arī pats par to esmu vairākkārt domājis, neiedomājams spēks rodas iekšā, šo dziesmu dziedot Dziesmu svētku kopkorī. Neesmu pilnībā pārliecināts, vai to vajadzētu pieņemt par oficiālo himnu, kurai laika gaitā pieaug pienākuma piegarša - daudziem rastos nepatika, ka jāmācās vārdi, jāizpilda noteiktos gadījumos, ļoti daudziem patīk mūsu esošā himna un daudzi neko negrib mainīt, un gan jau vēl rastos kādas blakusparādības, ja vara tagad uzspiestu jaunu/citu himnu. Bet, kazi, varbūt tas šobrīd sabiedrībai ir vajadzīgs, fundamentālas pārmaiņas mūsu pamatvērtībās, lai izietu no šīs ekonomiskās, morālās, garīgās krīzes. Jebkurā gadījumā domāju, ka ir laiks šo dziesmu pieņemt par neoficiālo himnu.

Saule, Pērkons, Daugava

Saule Latvi sēdināja
Tur, kur gali satiekas,
Balta jūra, zaļa zeme
Latvei vārtu atslēdziņa.

Latvei vārtu atslēdziņa,
Daugaviņa sargātāja,
Sveši ļaudis vārtus lauza,
Jūrā krita atslēdziņa.

Zilzibeņu pērkons spēra,
Velniem ņēma atslēdziņu,
2x
Nāvi dzīvi Latve slēdza,
Baltu jūru, zaļu zemi.

Saule Latvi sēdināja
Baltas jūras maliņā,
Vēji smiltis putināja,
Ko lai dzēra Latvju bērni?

Dzīves ūdens, nāves ūdens
Daugavā satecēja,
Es pamērcu pirksta galu,
Abus jūtu dvēselē,
Nāves ūdens, dzīves ūdens,
Abus jūtam dvēselē.

Saule mūsu māte,
Daugav’ sāpju aukle,
Pērkons velnu spērējs,
Tas mūsu Tēvs.

Mon, May. 17th, 2010, 02:13 am
[info]pzrk

Šito ierakstu kaut kā biju palaidis garām, bet tajos 20 komentāros ir visu viedokļu esence. (Un tā vienmēr - šķiet, nebūs iespējams šādos jautājumos vienoties.)

Mon, May. 17th, 2010, 08:39 am
[info]misame

Varam iztikt bez himnas statusa, vienkārši ieviest tradīciju, ka šīs dziesmas laikā ceļas kājās.

Mon, May. 17th, 2010, 10:15 am
[info]pzrk

Labs piedāvājums, turklāt, iespējams, šo ir reālāk īstenot.

Mon, May. 17th, 2010, 08:53 am
[info]krysta

Melodija ir spēcīga, bet lirika - vēl nožēlojamāka nekā "dievs, svētī latviju", imho. Piedevām, ar neopseidopagānisku zemtekstu, kas ir arhaisms. Un atkal caurstrāvo sausais atlikums, ka latvi sēdina uz gala, atņem atslēdziņas un vispār viss ir slikti.

Mon, May. 17th, 2010, 10:36 am
[info]pzrk

Neņemot vērā otru komentāru, es teiktu, ka tas tāds virspusīgs skatījums. Piedauzīgus zemtekstus varam saredzēt daudz kur (arī tur, kur to nav), bet vai tāpēc pilnībā noliegsim kultūras mantojumu, kas varbūt tiešām ir arhaisks un sens? Lai gan piekrītu, ka viedokli "viss ir slikti" vairs nevajag tiražēt, tomēr es šai dziesmā to nesaskatu - un nav arī tik viennozīmīgi tie vārdi interpretējami.

Mon, May. 17th, 2010, 09:03 am
[info]nrk

Man savukārt šķiet, ka šī dziesma būtu laba himna, vismaz tā saucamajam krīzes laikam. Tā gan pārāk tieši pasaka to, no kā latvietis baidās - ka viņam pašam kaut kas jādara, lai tauta ziedētu un tauta zeltu. Un, protams, pietrūkst cietēju tēla. bet tieši tāpēc man patīk jo ļoti.

Nevis slinkojot un pūstot

Nevis slinkojot un pūstot
Tautu labā godā ceļ;
Tik pie prāta gaismas kļūstot,
Tauta zied un tauta zeļ.

Ja ikviens tik zemē sētu
Vienu graudu veselu,
Kas gan izskaitīt tad spētu
Zelta kviešu krājumu!

Bet, kas lielīdamies pārdot
Ved uz tirgu pelavas,
Tas kā pelus, vējam ārdot,
Zūd no ļaužu piemiņas.


Augsim lieli, augsim lieli,
Būsim sveiki, veseli,
Uzdziedāsim, uzdziedāsim
Augstu laimi Latvijai!

Mon, May. 17th, 2010, 10:42 am
[info]pzrk

Jā, šī tiešām ir pozitīva dziesma, bet jāatzīst, ka šajā gadījumā toties man ir subjektīvi aizspriedumi - kaut kādu iemeslu dēļ tā saistās ar padomju laikiem (nav jau gan arī tā, ka būtu peļams viss, kas no tiem laikiem nāk). Eh, skaidrs, ka vienoties ir grūti, un vieglākais ceļš ir palikt pie esošās himnas, pie rokas turot vairākas neoficiālas un vienojošas himnas.

Mon, May. 17th, 2010, 10:54 am
[info]nrk

Kāpēc ar padomju laiku? Man laikam vienīgās asociācijas ir ar Kas notiek Latvijā? :)


Plakāts no I Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem (tolaik — Pirmie vispārīgie latviešu dziedāšanas svētki), kas notika no 1873. gada 26. līdz 29. jūnijam

Mon, May. 17th, 2010, 10:59 am
[info]pzrk

Nu jā, Tev taisnība (un paldies par norādi, lielisks plakāts!), bet, kā tās asociācijas radušās, nudien nepateikšu. Varētu jau teikt, ka no skolas laikiem, bet diez vai. Cik nu es ilgi gāju skolā padomju laikā - pat oktobrēnos nepaspēju iestāties. :)

Mon, May. 17th, 2010, 09:22 am
[info]krysta

Lielākā ilūzija un malds ir pieņēmums, ka himna vispār kaut ko spēj ietekmēt. Himnas funkcija ir patosa uzturēšana un nekas vairāk. Ja valstij ir augsta ekonomiska pozīcija vai vismaz potenciāls, himnas teksts var būt kaut vai par mikimausi, ja nav - tad reformas himnas pantiņos to memainīs.

Mon, May. 17th, 2010, 10:46 am
[info]pzrk

Vēl viena lieta, ko gribēju norādīt un ko jau ierakstā pieminēju - nepieciešamas fundamentālas pārmaiņas pamatvērtībās, lai kaut kas mainītos. Protams, himnas garums vai patoss nedod nekādus IKP procentpunktus, bet jāmaina domāšanas veids (un te es piekrītu, ka "viss ir slikti" neder par domāšanas veidu).

Mon, May. 17th, 2010, 09:52 am
[info]zintish

imo pārāk gara priekš himnas.
bet vispār jā, man arī šī dziesma trakoti patīk un šķiet ļoti spēcīga, tur pre'tī dziesmiņa par latvju dēliem un meitām tā ne pārāk...

Mon, May. 17th, 2010, 10:48 am
[info]pzrk

Tā nu viš' i'...

Mon, May. 17th, 2010, 12:18 pm
[info]crescendo

Himnām ir normāli būt garām. Pašreizējā ir ļoti īsa, tāpēc tie ntie atkārtojumi.