Mon, Oct. 11th, 2010, 09:39 pm
XKCD nacionālās ziņu aģentūras dienas apskatā

(Turpmākais jālasa, graužot neveselīgu pārtiku un uzdzerot Užavas alu.)
Es te tā iepazīstos, kas pasaulē noticis, kamēr biju "ārpus uztveršanas zonas", un, lūk, nacionālā ziņu aģentūra LETA šīs dienas apskatā piedāvā šādu ceturto nosacīti svarīgāko dienas ziņu:
Trīs gados "Facebook" kļuvis par lielāko "nāciju"

Rīga, 11.okt., NOZARE.LV. Trīs gadu laikā sociālais tīkls "Facebook", nomācot konkurentu "MySpace", kļuvis par lielāko "nāciju" uz interneta "pasaules kartes", kuru, balstoties uz šo grupu dalībnieku skaitu, zīmējis "interneta komiksa" "XKCD" ilustrators Rendels Monro.

Kā izriet no kartes, lielākā "nācija" ar vairāk nekā 500 miljoniem "iedzīvotāju" 2010.gada kartē ir sociālais tīkls "Facebook". Savukārt 2007.gadā, kad Monro pirmo reizi zīmēja savu interneta "pasaules karti", lielākā nācija bija sociālais tīkls "MySpace". Jaunajā kartē "MySpace" parādās kā maza teritorija, apmēram tādās proporcijās pret "Facebook" teritoriju kā Baltijas valstis pret Krievijas Eiropas daļu īstā pasaules kartē.

2007.gada kartē vidēji lielā "nācija", sociālais tīkls "Friendster" jaunajā kartē sarucis "mikrovalsts" izmēros, bet parādījušās trīs jaunas vidēja izmēra "salas" - video krātuve "YouTube", īso vēstījumu sociālais tīkls "Twitter" un interneta telefonijas un videotelefonijas tīkls "Skype".

Kartē kā "satelītvalstis" lielvalstij "Facebook" redzamas caur "Facebook" spēlējamās spēles "Farmville" un Ķīnas iedzīvotājiem domāta "Happy Farm". Abas ir lauku sētas simulācijas, kur var audzēt dažādas "virtuālas" ražas, ganīt lopus un tirgoties ar citiem spēlētājiem.

Vairākos interneta portālos "Farmville" aprakstīta kā "apsēstība" un kritizēts fakts, ka spēlētāji nemitīgi automātiski sūta saviem "Facebook" draugiem paziņojumus, ka viņu fermā ieklīdis jērs, vai ka vajadzīga palīdzība kaimiņam aplaistīt burkānus. Citi "Facebook" lietotāju nodibinājuši protesta kopienas ar nosaukumu "negribu zināt par tavu labību, teļiem un vistām" vai tamlīdzīgu.

Informācijas tehnoloģiju portāls "TechCrunch", kas ziņo par jauno "XKCD" kartes publicēšanu, norāda, ka "HappyFarm" ar it kā 228 miljoniem lietotāju ir pasaules lielākā "lauku sētas simulēšanas spēle". Tomēr portāls arī raksta, ka šis skaitlis ir apstrīdēts un, visticamāk, daudz mazāks, iespējams, starp 60 un 80 miljonu lietotāju. Arī šādā izmērā "Happy Farm" lietotāju skaits līdzinās vairāku lielu Eiropas valstu - Lielbritānijas un Vācijas - iedzīvotāju skaitam. Jaunāko "XKCD" ilustratora Monro karti var apskatīt mājas lapā "http://xkcd.com/802/".


Laiku pa laikam brīnos, kā žurnālisti (visā pasaulē) pasākuši radīt ziņas no statusa apdeitiem sociālajos tīklos, bet tagad viņi ir spēruši soli uz priekšu — ziņa tapusi, pamatojoties uz komiksu.

Mūžu dzīvo, mūžu brīnies.
P.S. Nē, nu, karte jau interesanta un tā, bet vai tas tiešām būtu starp dienas svarīgākajiem jaunumiem...

(Turpina grauzt neveselīgu pārtiku un dzert Užavas alu.)

Mon, Oct. 11th, 2010, 10:36 pm
[info]lennay

es, kā ieraudzīju šo sensacionālo jaunumu Ziņu Portālos, tā sāku ar nepacietību gaidīt, kad beidzot aģentūra BLETA nāks klajā ar šo zibensjaunumu: http://www.youtube.com/watch?v=JpdCJKPHzh8

Mon, Oct. 11th, 2010, 11:08 pm
[info]kaukau

ja tas ir ctrl+c - ctrl+v no LETAs, tad man acis mežģās no daudzajām pēdiņām. bet vispār - man ko tādu labāk patīk lasīt kā par kārtējo ķēmu, kas ar savu bmw autobusa pieturā notriecis pāris cilvēku.

Tue, Oct. 12th, 2010, 09:05 am
[info]komentators

wow, uz xkcd tagad atsaucas ziņu portāli. Protams, kāpēc gan lai viņi paši kaut ko pētītu, ja jau viens čalītis ir komiksu uzzīmējis. Vajadzētu viņam pateikt, ka viņš tagad ir reliable news source.