Wed, Nov. 3rd, 2010, 05:58 pm
[info]pzrk: dainis.txt

Sveiks, Daini, mums te tagad būs jāpavada kopā šis vakars, zīmējot tavu tēlu latviešu sabiedrībā.*

Ja tā atklāti, tad pietiktu tikai ar diviem vārdiem, lai viss būtu skaidrs: Skaidrīte Krāniņa. Kolīdz esam pieskārušies šai kutelīgajai tēmai, jāizvēršas plašākā kontekstā (lai gan mana sākotnējā iecere bija ierakstu kulminēt ar šo tēmu). Tātad tālajos deviņdesmitajos ēterā gāja tikai daži humora raidījumi — Maski šou un Imanta-Babīte atkal pietur vai kā tamlīdzīgi. Kā jau padsmitniekam, kurš vēl nebija iepazinis "Savādi gan" humoru, šie man bija itin iecienīti raidījumi. Lai pieminam "Oskaŗ, neķeŗ lašus, ķeŗ mani!" un "Sveiks, riebeklīti!", bet nu kaut kādu dīvainu erotisku iemeslu dēļ tautā aizgāja divu mužiku pārģērbšanās par divām bābām — Mildu Nabiņu un Skaidrīti Krāniņu. Lūk, lūk, ja vien klikšķināt uz kādu no linkiem šajā ierakstā, tad šis ir tas links, kur redzama mūsu varoņa attēlotā Skaidrīte Krāniņa. Tas gan nekādi nenozīmē (varētu jau atvēzēties un kaut kā nebūt tiešā veidā pārcelt "imply"), ka es ieteiktu to noskatīties. Tieši otrādi, jau kopš tiem pašiem deviņdesmitajiem es turpinu viegli brīnīties par šī savdabīgā skatuves tēlu tandēma popularitāti — un interesanti, kas noteica, ka šis tandēms tiek atražots? Vai tiešām skatītāji lauž krēslus, vai producenti pie visa vainīgi?

Kaut kādā ziņā atbildes uz šiem viegli mulsinošajiem jautājumiem var meklēt, piem., dzeltenā** portāla MANGO rakstā ar gejisko virsrakstu "Porgants un Jarāns satiekas pēc četru gadu pauzes". Omg, omg, viņi šito Krāniņas-Nabiņas duetu atražo jau 18 gadus... Bet nu pietiek par emocionāli gejiskām tēmām, labāk pievērsīsimies tēla novērtējumam cipariņos.

Ja ir kaut kas jauns, ko uzzināju, gatavojot šo ierakstu, tad tas ir Daiņa politiskums. Politiesaiste. Politiskā angažētība. Nu tā apmēram. Es vēl visus brīvvalsts vēlēšanu rezultātus nepārskatīju (hehe), bet — viņš tak ir balotējies visādās vēlēšanās un tak ir dikti svītrots kandidāts! Un tas gan kaut ko liecina par viņa tēlu! No šiem publiski pieejamiem Centrālās vēlēšanu komisijas datiem par deputātu kandidātu vienmēr ļoti ērti veidot jaunus Vikipēdijas rakstus (berzēju rokas nevainībā, sic, sic ;) ), bet nu šoreiz aprobežosimies ar šo datu iztirzāšanu:
* 7. Saeimas vēlēšanas (1998. gads, tātad Imantas-Babītes šova spozme vēl nav norietējusi), Dainis startē Nacionālās progresa partijas sarakstā. (Atvainojiet par nepieklājīgo jautājumu, bet kas tā par partiju?!) Diemžēl no tiem laikiem internetā nav atrodami dati par plusotajiem/svītrotajiem kandidātiem, bet skaidrs, ka šis politiskais spēks parlamentā netiek, bet mums tiek pamatdati par Daiņa biogrāfiju — dzimis 1958. gadā, šķīries (diez, kāpēc?), strādā LTV par vecāko redaktoru;
* 2005. gada pašvaldību vēlēšanas, mūsu Dainis kandidē uz Rīgas Domes deputāta vietu no Zaļo un zemnieku savienības saraksta. Šo sarakstu mēs pazīstam labāk, bet tas Dainim nelīdz — domē netiek ievēlēts neviens no ZZS kandidātiem, bet mums tiek dati par plusiem/svītrojumiem un — uzmanību, pamodiet aizmigušos lasītājus! — mūsu Dainis ir visvairāk svītrotais no visiem ZZS kandidātiem!
* pusotru gadu vēlāk mums seko 9. Saeimas vēlēšanas, kur mūsu varonis startē no tā paša "zemnieku" saraksta un, balotējoties tikai Rīgas vēlēšanu apgabalā, savāc negatīvu "lietderības koeficientu" -249 jeb 46% pozitīvu vērtējumu manis paša izdomātajā reitinga skalā. (Nez, kāpēc ZZS vadoņi nedeva Daini vērtēšanā lauciniekiem?).

Nu labi, pietiks par politiku, man pašam arī jau apnika. Es tikai vēlos vēlreiz norādīt, ka šie cipariņi norāda uz viegli negatīvu tēlu (un vienlaikus gandrīz objektīvu vērtējumu, metodoloģijai šodien nepiesiesimies).

Bet un vēlreiz bet — es nevēlos dārgo Daini raksturot kā negatīvu tēlu latviešu sabiedrībā, jo man dziļi subjektīvi gribas teikt — Dainis ir labs deviņdesmito gadu latviešu komiķis, objektīvi piebilstot, ka viņa laiks jau ir pagājis, ja nu vienīgi vēl laukos var paspīdēt. :)

Atsauces un vēres, un lasāmviela vasaras brīvlaikam:
[1] Dainis Porgants dara visu, lai citiem ir jautri, intervija žurnālā "Patiesie Stāsti"
[2] Radioteātra arhīvs — šis ir labs, patiešām! Dafiga tiešās saites uz Latvijas Radio arhīva ierakstiem-radiolugām, arī ar Daiņa piedalīšanos, protams
[3] Profils portālā draugiem.lv — aizrakstiet, pasakiet paldies :)



* Mana artava Klaba Retorikas Čempionātam "Ventilators 2010" (sk. pie [info]martcore un iekš [info]ventilators).
** Starp citu, vai ievērojāt, ka sižetā par riebeklīti galvenais varonis lasa burtiski dzeltenā krāsā nodrukātas "Vakara Ziņas"? (Eh, kur tie laiki.)

From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.