Wed, Nov. 24th, 2010, 11:40 am
radio.lv

Oriģinālu ideju apsīkuma rezultātā piedāvāju radiofona lietošanas noteikumus no 1925. gada (kad tika dibināts Latvijas Radio). Saglabāta oriģinālā rakstība, kā publicēts 1925. gada 16. novembra "Valdības Vēstnesī":

Apstiprinu
1925. g. 13. novembrī.
Satiksmes ministris
J. Pauluks.


Noteikumi radiofona vispārējai lietošanai.

(Izdoti uz 1923. g. 4. junija likuma par radiostaciju ierīkošanu un lietošanu pamata. Lik. kr. 67).
1. Pilntiesīgiem Latvijas pilsoņiem, valsts un pašvaldības iestādēm, juridiskām personām un organizācijām pasta un telegrafa virsvalde (P. T. V.) izsniedz atļaujas, kuŗas dod tiesību iegādāties, uzstādīt un lietot radioaparatus un radiofona uztveŗošās iekārtas radiofona priekšnesumu uztveršanai, iepriekš nomaksājot abonēšanas maksu par gada ceturksni.
1. piezīme. Ārvalstu pavalstniekiem atļaujas izsniedz uz savstarpības principa pamata vai uz satiksmes ministŗa atsevišķa rīkojuma pamata.
2. piezīme. Nepilngadīgiem pilsoņiem atļaujas izsniedz uz vecāku, aizbildņu vai mācības iestāžu galvojumu.
2. Atļauja ir personīga un viņas nodošana citām personām aizliegta. Atļaujas īpašnieks pilnā mērā atbildīgs par citu personu rīcību ar viņa aparatiem pantos 4. un 5. minētos gadījumos.
3. Atļaujas īpašniekam ir tiesība savām vajadzībām:
1) iegādāties radioaparatus un piederumus un P. T. V. pret samaksu, uz nomaksu vai īri;
2) iegādāties radioaparatus un piederumus privātās firmās, kuŗām ir attiecīgas P. T. V. ražošanas vai tirdzniecības atļaujas, pie kam tiem jābūt zīmogotiem pēc P. T. V. noteikumiem.
1. piezīme. Par zīmogotiem uzskatami tie radioaparati un to piederumi, uz kuriem atrodas iespiedumi „P. T. V. Radio", „P. T. V.", „P. T. V. G. D." un „P. D." vai uzlīmētas radiomarkas ar vērtību pēc radiofona zīmogošanas takses. Nezīmogoti aparati uzskatami par neatļautiem.
3) uzstādīt šos radioaparatus atļaujā uzrādītā vietā un ierīkot antenu, ievērojot noteikumus par antenu būvi;
4) izgatavot kristaldetektora uztveŗošo iekārtu, nomaksājot attiecīgu zīmogošanas maksu.
4. Atļaujas īpašniekam ir tiesības uztvert un klausīties visu radiofona staciju priekšnesumus.
Aizliegts bez sevišķas P. T. V. atļaujas uztvert adresētu radiokorespondenci (kā radiotelegrafa, tā radiotelefona) un izpaust viņas saturu; ņemt kaut kāda veida atlīdzību, ja abonents atļauj savu radioiekārtu lietot citām personām; izplatīt pret atlīdzību pa radiofonu saņemtās ziņas, nodrukāt tās laikrakstos vai speciālos izdevumos.
5. Atļaujas īpašniekam aizliegts ar savu radioiekārtu traucēt valsts telegrafa, telefona, radio, kā ari radiofona uztvērēju darbību un lietot to kā raidītāju.
Viņam jāpilda visi rīkojumi un aizrādījumi, kuŗus šai jautājumā dod attiecīgas valsts iestādes.
6. Radiofona abonentu iekārtas padotas P. T. V. kontrolei. Iesniedzot lūgumu izsniegt atļauju, abonents apņemas pielaist P. T. V. pilvarotos ierēdņus pie šīs kontroles un necelt šķēršļus kontroles sekmīgai izvešanai.
7. Radioiekārtu atļauts lietot tikai atļaujā uzrādītās telpās. Dzīves vietas maiņas gadījumā par to iepriekš rakstiski jāziņo iestādei, kuŗai radioiekārta pieteikta.
8. Abonementa pārtraukšanas gadījumā par to nedēļas laikā jāziņo P. T. V. Ja likvidējamo iekārtu grib iegūt cita persona, tad tai jāizņem P. T. V atļauja. Nodarbošanās ar radioaparatu un radiopiederumu ražošanu un tirdzniecību abonentam aizliegta.
9. Atļaujas īpašniekam noteiktos termiņos jāiemaksā abonēšanas maksas pēc takses. Abonēšanas maksas nokavēšanas gadījumā no abonenta piedzen sodu divkāršas abonēšanas maksas apmērā, skaitot iesāktu mēnesi par pilnu.
10. Šo noteikumu neizpildītājus P.T. V. ir tiesība saukt pie atbildības uz 1923 g. 4. junija likuma pamata.
Ar šo atcelti „Radiofona abonēšanas takses un vispārējie lietošanas noteikumi", publicēti š. g 29. apriļa „Valdības Vēstneša" 94. numurā un „Takse radiofona aparatu un to daļu zīmogošanai", publicēta š. g. 7. julija „Valdības Vēstneša" 146. numarā.
Šie noteikumi stājas spēkā no izsludināšanas dienas.
Pasta un telegrāfa virsvaldes
galvenais direktors A. Auziņš.
Techniskais direktors A. Jagars.

----------------

Apstiprinu.
1925. g. 13. novembrī.
Satiksmes ministris
J. Pauluks.


Takse radiofona priekšnesumu abonēšanai.
Kam un kādām vajadzībām. Maksa latos par ceturksni.
1. Radiofona abonentiem— personīgām ģīmenes vajadzībām. Radioeksperimentatoriem — personīgai eksperimentēšanai un ģimenes vajadzībām . . 6,—
2. Valsts un pašvaldības iestādēm, slimnīcām un patversmēm — iestāžu vajadzībām 3,—
3. Radioorganizacijām, radio un techniskiem kursiem . . . 12,—
4. Bezpeļņas biedribām, kulturelām organizacijām un viņu nodaļām, bankām un kooperativiem ...... . 30,—
5. Kinematografiem, kafejnicām, viesnicām, firmām, veikaliem un visiem citiem peļņas,uzņēmumiem — ilgstošiem publiskiem priekšnesumiem . . 90,—
6. Par vienreizēju publisku radioaparatu un radiopriekšnesumu demonstrēšanu iepriekš iemaksājot un izņemot atļauju. 10,—
7. Par radioeksperimentatoru pārbaudi 5,—

1. piezīme. 6. pants attiecinams uz gadījumiem, ja aparatu demonstrē publikai ārpus atļaujā uzrādītās uzstādīšanas vietas.
2. piezīme. Vismazākais abonēšanas laiks — viens gads.
3. piezīme. Abonēšanas maksa jānomaksā gada ceturkšņiem uz priekšu, skaitot iesāktus mēnešus par pilniem.
4. piezīme. Mācību iestādēm un skolām abonēšanas maksa nav jāmaksā.
Pasta un telegrāfa virsvaldes
galvenais direktors A. Auziņš
Techniskais direktors A. Jagars.