Sun, Feb. 6th, 2011, 11:28 pm
salīdzināsim mācību grāmatu biznesu un pornoindustriju

No komentāriem par rakstu, ka skolēnu vecākiem pašiem jāpērk mācību grāmatas:
"hocker Pirms 5 stundām
Porņuku žurnāls uz kvalitatīva papīra maksā 2 Ls ,uz nekvalitatīva papīra nodrukāta darba burtnīca maksā 7 Ls. Tas ir bizness,jo porņuku var pirkt,var nepirkt. Bet mācības pirks obligāti liec kaut 20 Ls. Tā tas notiek mūsu banānu republikā. Un mēs tik mierīgi klusējot maksājam."

Asprātīgs salīdzinājums, būtu smieklīgi, ja vien tā nebūtu drūmā realitāte.

Sun, Feb. 6th, 2011, 11:40 pm
[info]zvirbuleens

Mhm. Liberālajam kapitālismam varbūt ir kādas priekšrocības, bet tas, ka cenām nav nekāda sakara ar pašizmaksu vai pircēju interesēm, ir diezgan nomācoši :(

Mon, Feb. 7th, 2011, 12:07 am
[info]pzrk

Mhm, šeit prasītos stingrāks valsts regulējums (un ne jau lobijiem par labu).

Sun, Feb. 6th, 2011, 11:43 pm
[info]helvetica

vai tad nedarbojas kkādi iekšējie grāmatu galdi? tb., kad vecākās klases gada beigās pārdod nākošajiem savas grāmatas pa reducētu naudu. It kā skolai ir jāiepērk obligātais eksemplāru skaits un bērni var tās izņemt biblenē uz gadu. vai vismaz vecākiem ir jāpieprasa, lai skola tā darītu, vai arī jāprasa no skolas, lai tā kontrolē, ka ikvienā priekšmetā ikkatrs skolotājs nemainītu grāmatas un burtnīcas katru gadu (jāsāk domāt, vai tik skolotājiem nav tas pats kas ārstiem_izplatītājs sapiķo, lai šams katru gadu jauno versiju reklamētu_)

Sun, Feb. 6th, 2011, 11:49 pm
[info]str

kā kurā skolā.
tie grāmatu galdi- kvalitāte ir tād ka pēc gada tā grāmata ir reti vairs lietojama.
un gadās jau ka nākamajā gadā atkal ir kaut kas tāds, kas neder, un tāpat jāpērk.
/ mūsu skolā tik pēc trešas klases ir grāmatas no skolas/

Mon, Feb. 7th, 2011, 12:29 am
[info]pzrk

Es vēl neesmu gluži "atgriezies skolā", lai būtu par to informēts un varētu ko plašāk komentēt, pamazām tik sāku interesēties.

Bet tas atgādināja pieredzi ar vienu ASV augstākās izglītības iestādi, savulaik tur apmeklēju vienu vasaras kursu amerikāņu literatūrā, un vietējā grāmatnīcā bija speciāla sadaļa ar lietotām grāmatām, kur par pārdesmit dolāriem nopirku grāmatu-ķieģeli šī vārda īstākajā nozīmē — bieza jo bieza konkrētā mācību kursa antoloģija ar pilniem literāro darbu tekstiem, neskaitāmiem romāniem, dzejas un stāstu krājumiem. Grāmata bija iespiesta uz ļoooti plāna papīra (vajadzēja lasīt noteiktā gaismā, lai nespīdētu cauri citas lappuses) un ļoti maziem burtiņiem. Un galvenais — var pēc tam pārdot atpakaļ tai pašai grāmatnīcai. Lasīšana gan bija mokas, bet līdz ar šo ķieģeli toties manā rīcībā bija viss, kas vajadzīgs.

Salīdzinājumā ar šo man liekas nožēlojama vietējo izdevēju prakse drukāt grāmatas ar lieliem un retiem burtiem, ar ko aizpilda daudzas lapas un par ko prasa bargu naudu. (Protams, ir žanri, kur tas ir aktuāli, bet nu nevajag tak visas grāmatas pēc kārtas tā iespiest.)

Mon, Feb. 7th, 2011, 11:09 am
[info]markizs

piemērā jau runa par darba burtnīcu - tās jau tiek pierakstītas pilnasun netiek rejūzotas

Sun, Feb. 6th, 2011, 11:43 pm
[info]sissy

Nja. Labs salīdzinājums. Tak papildus neadekvātajām cenām pastāv arī cita problēma, tb, katru gadu mainās mācību grāmatu klāsts, turklāt nav vienotas politikas, pēc kādām grāmatām bērns ir jāmāca. Pati ar to saskāros, kad nostalģijas dzīta iegādājos pamatskolas matemātikas grāmatas + burtnīcas: n-tie eksemplāri un gudrs netiec, kura no visām tad ir tā pareizā. Pārdevēja tā arī pateica, ka katrs skolotājs nosaka, pēc kādas grāmatas grib mācīt un to arī liek vecākiem pirkt. Tas nozīmē, ka, ja, piemēram, man ir trīs bērni, tad katram no viņiem jāpērk cits mācību materiāls. Tajā brīdī tas tiešām pārvēršas par visīstāko biznesu: ražojam padsmit 7.klases matemātikas grāmatu variantus (piemēram) un esam pārliecināti, ka tām visām būs noiets. Tak par to, cik vienāds izglītības līmenis būs bērniem, no kuriem katrs mācās pēc savas štelles, nemaz nedomājam - gan vienotajiem eksāmeniem sagatavosies.

Mon, Feb. 7th, 2011, 12:30 am
[info]pzrk

Es domāju, ka tas viss ir cieši saistīts — mainīgā izglītības politika ir izdevīga mācību grāmatu izdevējiem.

Mon, Feb. 7th, 2011, 12:47 am
[info]rasbainieks

sauksim lietas īstajos vārdos - zvaigzne no tā vien dzīvo. roka roku, kā saka.

Mon, Feb. 7th, 2011, 02:03 am
[info]rasbainieks

un nav jau tikai "mainīgā izglītības politika", ir arī grāmatas/burtnīcas, kurās katru gadu ir pamainīts izkārtojums, lai nevarētu tā vienkārši uzdot uzdevumu x. lappusē x.

Mon, Feb. 7th, 2011, 02:05 am
[info]pzrk

Tas ir cūciski.

Visas grāmatas gan nepētu, bet vēl ir ne mazāk tuvredzīga tendence: nedrukāt izdošanas gadu grāmatās.

Mon, Feb. 7th, 2011, 10:03 am
[info]rasbainieks

vēl jau arī zvaigznes alkatība sadirsa e-bibliotēku. podumaješ, te daži iedomājušies, ka mācību materiāli varētu būt pieejami elektroniski un par brīvu, jo mums taču valstī ir bezmaksas izglītība. gaidi ar maisu.

Mon, Feb. 7th, 2011, 01:46 am
[info]morraa

Tas, protams, sucks, bet pirms dazhaam dienaam es biju prieciigs, nopeerkot maaciibu graamatu par 30ls, jo taas normaalaa cena ir 90ls...

Mon, Feb. 7th, 2011, 01:50 am
[info]pzrk

Ticu, ka tā ir, "no drošiem avotiem" esmu dzirdējis, ka medicīnas jomā specializēta mācību literatūra ir tādās cenās.
Bet runa ir Latvijā izdotu grāmatu? Un cena ir atbilstoša vērtībai?

Mon, Feb. 7th, 2011, 02:43 am
[info]morraa

Protams, ka nee, graamata ir par datorlietaam un ir izdota ASV. Veertiiba arii augsta.
Zinkaa, kad biju beerns, graamatas maksaaja kaa 2 maizes klaipi un redzot taadas cenas shobriid mazliet paarnjem izbriins. :)

Mon, Feb. 7th, 2011, 07:17 am
[info]petrovichs

Vai žurnālam lielu daļu cenas nenosedz reklāmas?