Wed, Apr. 13th, 2011, 10:51 pm
citāts

Languages don't decline; they change. Getting too attached to one moment in time is like getting too invested in the position of the goo in a lava lamp, McWhorter says. You can be bitter watching them shift, or you can be absorbed by the beauty in the process.

No komentāra par grāmatu "The Power Of Babel: A Natural History Of Language", autors John McWhorter.

Wed, Apr. 13th, 2011, 11:21 pm
[info]helvetica

vaine vaine?! tāpat kā etnogrāfijas muzejā neredzēsi mūsdienu darinājumus, jo pati tnogrāfijas izpratne un etno muzeja koncepts ir kkas "noteiktā laikā" tapis, tāpat ar to valodas tīrību. Var uzturēt noteiktā laikā un vietā iekapsulētu likumu kopumu, bet var arī priecāties par izmaiņām un pārmaiņām, nevis uzskatīt par kkādu perversiju, kas jāpārtrauc

Wed, Apr. 13th, 2011, 11:59 pm
[info]jedritvai

Valodas Sargātāji mēdz uzsvērt, ka (vismaz fleksīvā-sintētiskā latviešu valoda) ir saglabājusi specifiskus elementus, kas citās valodās nav sastopami un padara izteikšanos precīzāku vai kā citādi augstāk vērtējamu, bet saskarē ar lielajām, ietekmīgajām valodām šī specifika un valodas bagātība noplicinās, tur tas decline.
drīzāk izmaiņas valodā var būt atšķirīgi vērtējamas, negribētos vispārināt.

Tue, Apr. 19th, 2011, 04:43 pm
[info]begemots

būtu jauki saprast, kuri elementi tie ir.

Wed, Apr. 20th, 2011, 01:23 am
[info]jedritvai

viena LU pasniedzēja filologu doktorante, stāstīja, ka daļa valodu ir analītiskas un tām raksturīgi nonivelēt savas parādības, bet latv. val. kā sintētiska.

nezinu, kāda vienprātība par to ir Sargātāju vidū, bet dzirdēts par šādiem ~elementiem:
darbības vārdi, kas ietver vienlaikus daudzas kategorijas - norāda darītāja personu (1., 2., 3.,), vsk./dsk., kārtu, laiku, atšķirībā no citām valodām, kur to mēdz izteikt daudz garāk. vai mazliet garāk kā: "es ies", "tu ies", "jūs ies", "mēs ies".

vēl laikam lolojamas esot t.s. ~ģenitīveņu formas, latv. valodā iespiežoties, piem., krievu un angļu valodai raksturīgais prievārdu lietojums.

vēl mēdz šķendēties par vīr.dz. izskaņas "-us" izskaušanu: vairs neesot krogus, bet krogs, nav cirkus, bet cirks, kas liek gaidīt arī tādus jaunumus kā meds, leds,

Tue, Apr. 19th, 2011, 04:44 pm
[info]begemots

Šai sakarā kārtējo reizi iespraucos ar, manuprāt, nenovērtēta darba reklāmu: S.Hayakawa, "Language in Thought and Action".

Tue, Apr. 19th, 2011, 06:24 pm
[info]pzrk

Paldies, ieteikums vietā — es jau kādas pāris dienas meditēju ap pirmās grāmatas Amazones ieteikumu lapu, skatoties vēl kādas grāmatas par līdzīgām tēmām.