Sun, Aug. 7th, 2011, 11:22 pm
par radu saimi

Man te pēdējā laikā dažādas pārdomas par radiem. Šai sakarā neliela aptauja — cik ciešas ir tavas ģimeniskās saites? Šoreiz es ar to domāju paplašināto ģimeni, tobiš ārpus tās ģimenes, ar kuru tu katru dienu esi kopā. Skalas vienu ekstrēmo galu varētu raksturot ar vārdiem "esmu pārtraucis jebkādas saites, ne ar vienu nekontaktējos", bet otrā galā būtu kaut kas tāds kā "katru dienu sazvanos ar tuvākajiem radiem, ar kuriem nedzīvoju kopā, viesojos visās dzimšanas dienās un arī bez īpaša iemesla nedēļas nogalēs apbraukāju radus, un vispār esmu ģimeniskuma epicentrs".
Poll #18442 cik ciešas ir tavas ģimeniskās saites
Open to: All, results viewable to: None

Novērtē savas ģimeniskās saites skalā no 1 līdz 10, kur viens ir "ļoti vājas", bet desmit ir "ārkārtīgi stipras"

View Answers
Mean: 5.82 Median: 6 Std. Dev 2.65
1 3 (6.8%)
2 2 (4.5%)
3 7 (15.9%)
4 3 (6.8%)
5 4 (9.1%)
6 4 (9.1%)
7 7 (15.9%)
8 6 (13.6%)
9 5 (11.4%)
10 3 (6.8%)

Man interesē arī komentārs/sīkāks skaidrojums.
Ja domā, ka nevari ierakstīties arī šādā skalā, iekomentē.

Papildināts pusstundu vēlāk: ir skaidrs, ka šādā aptaujā nav iespējams ierakstīt visus ģimenisko attiecību modeļus un ka to var nebūt neiespējams novērtēt tik viennozīmīgi, tāpēc, lūdzu, mēģiniet novērtēt ar kādu vidējo "atzīmi" starp attiecībām "tuvākajā lokā" (vecāki+māsas+brāļi) un plašākā radu lokā, kā arī nemēģināsim iedziļināties attiecību dinamikā — vārdsakot, runa ir par šo brīdi, nevis, cik labas/sliktas bijušas attiecības agrāk vai būs nākotnē.

P.S. Jo vairāk par to domāju, jo vairāk saprotu, ka esmu "iebraucis" pārlieku nopietnā tēmā, bet nu... man tas ir svarīgi, pat ja man pašam ģimeniskās saites ir, iespējams, neatgriezeniski bojātas.

Sun, Aug. 7th, 2011, 11:25 pm
[info]jim

šausmīgi atšķirīgi keisi, nevaru viņus visus sadalīt uz vidējo.

Sun, Aug. 7th, 2011, 11:28 pm
[info]pzrk

Saprotu, man ir līdzīgi, bet, kā par spīti, aptaujas rezultāti tiek uzskaitīti ar matemātisku precizitāti. Absurdi? Jā.

Sun, Aug. 7th, 2011, 11:26 pm
[info]crescendo

Vajag verbālo aprakstu skalai arī citiem cipariem. 'Apmeklē visas dzimšanas dienas' (bet neko vairāk) droši vien ir kaut kas ļoti tālu no 10 utt.

Sun, Aug. 7th, 2011, 11:31 pm
[info]pzrk

Uz īsu brīdi man bija doma, ka to varētu verbalizēt visā skalā, bet jebkurā gadījumā daudzi neierakstītos, jo, man-domāt, ārkārtīgi atšķirīgi šie rezultāti varētu būt, pat neņemot vērā attieksmi laika griezumā (tb pirms gadiem pieciem es sev liktu daudz augstāku atzīmi).

Mon, Aug. 8th, 2011, 12:29 am
[info]crescendo

Vispār, laikam sāpe ir pat citur.
Viena lieta ir 'objektīvi, cik bieži satiec'.
Biežums var būt gan tāpēc, ka patīk, gan tāpēc, ka vienkārši citādāk nevari iedomāties kā pieklājīgi cilvēki var dzīvot, gan tāpēc, ka izturies pret komunikāciju pilnīgi pasīvi - bez aktīvas pretdarbošanās ar atteikumiem apciemot, blacklistēm, baniem un adrešu slēpšanām un tamlīdzīgi.

Un to pat ne skalā novērtēt, bet vienkārši multiple choice atzīmēt.


Un pavisam cits, ne tieši saistīts ar iepriekšējo, ir 'cik tuvs jūties'. Un to nu var smuki skalā 1-10 novērtēt.

Savukārt pēcpusstundas piebildi redzot.. Pirmā reakcija - ē, nekādu citu arī taču nav?. Otrā, pēc apdomāšanās - ā jā, laikam ir. bet tās ir pilnīgi paralēlas un nesaistītas dzīves. Nepieklājīgi šķistu uzmākties tikai tāpēc, ka kaut kur pagātnē ir kāds kopīgs sencis.

Sun, Aug. 7th, 2011, 11:27 pm
[info]str

domājot to ģimeni, kas ir mamma un brāļi.

Sun, Aug. 7th, 2011, 11:36 pm
[info]pzrk

Apsverot iepriekšējos komentārus un tavējo, man šķiet, ka man jāsamazina sev ieliktā atzīme, jo šādā "tuvākajā lokā" (vecāki+brālis+māsa) ģimeniskuma sajūta ir pēdējā laikā man mazinājusies, turpretī plašākajos lokos tā sajūta varbūt ir augstāka, toties ar mazāku nozīmīgumu.

Mon, Aug. 8th, 2011, 12:02 am
[info]str

un plašāka loka man īsti nemaz nav, ti kontaktējos tik ar vienu no māsīcām.
pārēji visi - zināmie, nezināmie ir uz 0.

Mon, Aug. 8th, 2011, 12:08 am
[info]pzrk

Šajā kontekstā man tas liekas personisks jautājums, vari neatbildēt:
Radurakstus esi mēģinājusi apkopot?

Mon, Aug. 8th, 2011, 12:10 am
[info]str

jā, provēju zīmēt. kko mamma pateica, kko māsīca. pašus cilvēkus īsti nemeklēju. es trāpījos tādā ģimenē, kur īsti nav ierasts radiem čupoties...

Sun, Aug. 7th, 2011, 11:51 pm
[info]klaide

mjā, ir ko aizdomāties.
tākā man ir diezgan daudz viņu (jo mamma ir no 11 bērnu ģimenes, tēvs, ja nemaldos ir no 8, bet tos es diemžēl (vai par lami nepazīstu)), tad ar visiem saraut saites vai arī baisi čupoties būtu nereāli. līdzarto sazvanīšanās, sarakstīšanās, tikšanās ir tikai ar nelielu daļu radiem, bet lielākoties daudzi nav redzēti piecus vai pat vairāk nekā 25 gadus.

Mon, Aug. 8th, 2011, 12:02 am
[info]klaide

ja ņemām vērā papildinājumus, tad...
novērtējot attiecības "tuvākajā lokā" (vecāki+māsas+brāļi), tad man vajadzētu samazināt "atzīmi" no 6 uz 2. tomēr.

Mon, Aug. 8th, 2011, 12:05 am
[info]pzrk

Uh!
Bet tomēr (un diemžēl) es Tevi saprotu, man tieši šādas attiecības pēdējā laikā visas šīs pārdomas rada.

Mon, Aug. 8th, 2011, 12:04 am
[info]pzrk

Vai ne... Pats arī uztaisīju aptauju, un aizdomājos daudz vairāk, kā biju par to domājis līdz aptaujas taisīšanai.
Manai vecmāmiņai ir līdzīgi ar milzum plašu radu saimi, brīžiem es brīnos par viņu, kā viņa bez papīra (tb radurakstu koka zīmējuma) viņus visus atceras. Vecuma un veselības dēļ viņa vairs tik daudzus no viņiem nesatiek, bet atceras gan...

Mon, Aug. 8th, 2011, 09:20 am
[info]diana

Es pēc šīs aptaujas cieši izlēmu aizbraukt pie radiem.

Sun, Aug. 7th, 2011, 11:52 pm
[info]shelly

Es gan ar radu saimi saprotu vecākus, māsu, brāli.

Mon, Aug. 8th, 2011, 12:50 am
[info]helvetica

nu, man ir radi, par kuriem es velētos, kaut mani ar viņiem nesaistītu nekādas asinsradniecīgas saites (tb. skalā 0) un tad ir radi (asiņu un juridiskie), kurus es totāli mīlu un uzturu kontaktu (skalā ~8-9). Taču tā kā pat pret mīļajiem radiem draudzīga vairāk esmu domās, nekā darbos, tad kopvērtējums manā raddraudzīgumā varētu būt tā 6-7....

Mon, Aug. 8th, 2011, 01:07 am
[info]puuce

Erm, mūsu gadījumā "ļoti stipras" nevienmēr nozīmē "ārkārtīgi mīlīgas", bet komanda un aizmugures sajūta tiek nodrošināta atbilstoši iespējām. Ārēju apstrākļu dēļ iespējas paliek vājākas, bet its the thought that counts, vai ne.

Mon, Aug. 8th, 2011, 01:59 am
[info]virginia_rabbit

es apbērēju visus vecvecāku brāļus, māsas un regulāri eju uz kapiņiem. domāju, ka esmu pelnījusi 10!

Mon, Aug. 8th, 2011, 02:25 am
[info]vistu_zaglis

Kauč kā neviennozīmīgi sanāk. Mums ir ļoti labas attiecības un pilnīgi, absolūti nekādas naidošanās ne ar vienu. Un tajā pat laikā, tās attiecības nevar nosaukt par ciešām, satiekas reti, sazinās reti, visi dzīvo savas dzīves.

Laikam tieši tāpēc jau arī nekašķējas, nav nekādu iespēju rīvēties.

Mon, Aug. 8th, 2011, 06:56 am
[info]petrovichs

Man ir tāpat. Tik tuvajā lokā - ar māsām un māti sazinos pēdējā laikā biežāk. Drusku biežāk.

Mon, Aug. 8th, 2011, 09:19 am
[info]diana

Ar mammu un brāļa ģimeni - 9-10, ar māsīcām - 7, ar pārējiem radiem - reāls kontakts uz 0-3, bet sirdī sajūta, ka uz visiem 6.

Mon, Aug. 8th, 2011, 09:34 am
[info]ninona

Vidēji reizi nedēļā sazinos ar vecākiem, māsu, brāli. Aptuveni 2x mēnesī arī cenšamies tikties. Ja būtu vienmēr iespēja, ar lielāko prieku apmeklētu visas brālēnu dzimšanas dienas utt. Katru gadu braucu uz kapusvētkiem, kad rīkojam arī lielo radu sanākšanu, un katru gadu škorbojos, ka otrās pakāpes brālēni un māsīcas no lielā pulka gandrīz nekad pasākumu neapmeklē. Tieši tās otras iesaistītās puses un citu apstākļu dēļ tās saites novērtēju uz 5-6, ja atsaucība visiem būtu vienā līmenī, varbūt vērtētu uz 7-8.

Mon, Aug. 8th, 2011, 12:36 pm
[info]merkela

tuvas attiecibas ir tikai ar krustmammu un bralenu, pie kuriem braucu ciemos biezi un par kuriem censos ari rupeties. Ar parejiem praktiski nav.
Ta ka visi mammas radi ir no dzilas Latgales, nu tur, katram 1-10 govis, cukas, lauki, tad tur nav ierasts braukaties "pa gostiem" bez ipasa iemesla. Iemsls ir prakstiska vajadziba, kazas, beres, kapusvetki, Aglona, utt.
Ta ka man bija loti tuvas attiecibas ar vecmammu, tad esmu eksperts miruso radinieku (vecmammas brali, vecaki) dzivesstastos un kapus vietaas, t.i., ari sobrid gandriz katra sestdiena, kad esmu ciemos pie krustmammas, tiek pavadita apbraukajot kadus 150 km uz vismaz 4 - 5 kapu vietam pa Preilu un Rezeknes ex-rajonu.

Mon, Aug. 8th, 2011, 03:37 pm
[info]kihelkonna

3 - 4 reizes gadā apciemoju vecākus. 2 reizes gadā krustmāti, jo viņa pati regulāri uzprasās. pārējos radus pēdējo reizi redzēju pirms gadiem 15 vai 20. brāli nesen redzēju, bet tā nebiju redzējusi gadus 15. tas nevis aiz negatīvām lietām, bet aiz samērā abpusējas vienaldzības.

Tue, Aug. 9th, 2011, 09:54 pm
[info]dunduks

radu ir steriem, pincipā iztieku bez sevišķas komunicēšanas ar šamiem, lai arī ar kādiem 20% satiekos ļoti labprāt, ja ir tāda izdevība.