Thu, Aug. 25th, 2011, 12:05 am
Vai rīts būs gudrāks par vakaru?

No Valmieras līdz Rīgai atvedu divus jaunus igauņus, kas ar stopiem dodas uz Spāniju, bet Latvijā esot pirmo reizi (vismaz viens no viņiem). Pa ceļam man radās ideja, ko viņiem arī izstāstīju un kam viņi pēc neliela apdomāšanās laika arī piekrita, tad nu izsēdināju viņus piemājas pagalmā un atvēlēju dārzā pleķīti teltij (iekšā man te nav vietas, pat ne uz grīdas, atvečaju).

Šamie bija 2 h nosēdējuši ceļa malā tur pie Valmieras, un, tā kā jau sāka krēslot, bija jau ieplānojuši taisīt nometni turpat ceļmalas krūmos. Rīgā pa nakti palikšanai viņiem laikam nebija konkrēta plāna.

Nesaki hop, kamēr nav pienācis rīts, bet pagaidām man tā piesardzīgi šķiet, ka izdarīju labu darbu. (Pieredze gan rāda, ka labie darbi nepaliek nesodīti, un no paaudzes paaudzē tiek nodota tālāk metafora, ka ar labiem nodomiem ir bruģēts ceļš uz elli, bet cerēsim uz to labāko. Optimisms nevaid miris.)

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:11 am
[info]le_minga

pluspunkti daudz tavā labas karmas kontā!
/man ir aizdomas, ka rīkotos 100% tapat - kaut gan, taisni tāpat, kā tu tagad, sēdētu pēcāk istabā bažīgs un kostu nagus: vai ir prātīgi mūslaikā svešus savā mājā (da kaut dārzā) ielaist :)/

cepuri nost tavā priekšā! :)

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:21 am
[info]pzrk

Jā, bezmaz jāiet pārbaudīt, ko viņi tur dara. :)

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:26 am
[info]le_minga

lai neizskatītos, kā paranoiķis - aiznes šiem karstu tēju ;)

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:16 am
[info]pikaso

pff.

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:22 am
[info]pzrk

Nu, es nesapratu, ko ar to gribēji pateikt.

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:28 am
[info]pikaso

par tiem labiem darbiem un sodiem - pilnīgas muļķības. bet tad tur gari jāskaidro, ko es saprotu ar labu darbu, un tā atšķirību no nevajadzīgām glābšanas akcijām, kas gan ir sodāmas. bet es jau ar vienu kāju gultā.

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:41 am
[info]pzrk

Ok, jā, domu sapratu un kaut kādā mērā piekrītu. No ligzdas izkritušus putneļus uz zoodārzu es nenestu, bet stopošana pēc būtības ir uzprasīšanās uz "random act of kindness" (nejaušs altruisms izklausās pārāk sireāli).

Ja laba darba izpratni nepaskaidroji, tad par to nesanāks "sastrīdēties". :)

Thu, Aug. 25th, 2011, 08:34 am
[info]pikaso

nu atceros toreiz, kad gribēji piekāpt ciemos?
tur tā visa takša padarīšana man ar liekas glābšana, nekā laba tur nav. ja cilvēks pats sevi noved tādā stāvoklī, tad pats vainīgs un nafig, lai paliek, kur ir.

Thu, Aug. 25th, 2011, 11:19 am
[info]rasbainieks

es te kaut ko nesaprotu. tu šādi izsakies par stopošanu?

Thu, Aug. 25th, 2011, 11:39 am
[info]pzrk

Viņa te atsaucas uz vienu gadījumu, kuru cibā laikam neesmu aprakstījis — kādā šīs vasaras vīkendā Vecrīgā novēroju totāli sadzērušos meiteni, kuru gribēju iesēdināt taksī, lai tas aizved šo uz mājām. Taksi izsaucu ar savu mobilo, taksiste sākumā atteicās vest, bet, tā kā man bija pa ceļam, piekritu braukt līdzi. Brauciens ilga no Vecrīgas līdz Uzvaras parkam — meitenei mazliet parāva uz augšu un taksiste uzreiz deva pa bremzēm: "Tagad maksāsiet par tīrīšanu!". Pēc nokaitētām diskusijām (arī ar taksistes izsaukto apsardzes ekipāžu), kuras laikā tā meitene, kas kājās neturējās, bet bija pamanījusies nobalsot policijas ekipāžu un aizbraukt sazin kur, man nācās atpogāt maciņu un samaksāt par savu muļķību.

Tas gan nenozīmē, ka es piekrītu [info]pikaso teiktajam. Ir tomēr atšķirība starp dzērumā sastrādātām muļķībām (tai augstāk minētajā gadījumā arī pats biju nedaudz iereibis), un šādām stopotāju-braucēju attiecībām.

Thu, Aug. 25th, 2011, 01:41 pm
[info]zvirbuleens

Šis tieši ir labs piemērs manam zemāk rakstītajam. Tu vienkārši nezināji, ka šai meitenei būtu labāk ļaut pašai tikt galā ar savu slimīgo stāvokli. Vēlāk varētu viņai paskaidrot par to, ka viņa bija sev bīstamā stāvoklī vai kā citādi ietekmēt, kaut gan arī tas parasti nepalīdz.

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:43 pm
[info]pikaso

nē, stopotāji paši rēķinās ar visu ko - gan ar šādiem gadījumiem, kad paveicas un kāds palīdz, gan ar to, ka var nākties gulēt mežā. viņi ir sagatavojušies visam un visam ir atvērti. un tādiem, kas ir skaidrā prātā un rēķinās ar vairākām iespējām un gatavojas, tiem ir forši piedāvāt ko/palīdzēt.
stulbas, apdzērušās meitenītes ir pavisam, pavisam kas cits.

Thu, Aug. 25th, 2011, 03:08 pm
[info]rasbainieks

tikai šajā diskusijā, nezinot stāstu par apdzērušos meitenīti, tas izskatās teikts par stopotājiem :)

Thu, Aug. 25th, 2011, 03:26 pm
[info]pikaso

tas, kam tas bija domāts, gadījumu saprata. pārējiem - neiešu sīkumos stāstīt gadījumu, ko varbūt nemaz negrib dalīt.

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:16 am
[info]putnupr

kad lasīju šo ierakstu, mirkli pašausminājos, ka ziemā gulēs teltī, tad attapos, ka vēl ir augusts. nez, kāpēc iedomājos, ka ir ziema. (varbūt igauņi saistās ar sniegu, nez)

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:27 am
[info]pzrk

Te vēl var pieminēt bārdaino joku par somiem/igauņiem/ziemeļniekiem, kas pie mīnus grādiem vēl sauļojas, pie mīnus desmit vēl staigā T-kreklos utt. (Visu neatceros.)

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:29 am
[info]rasbainieks

nav joks. somijā vienā festivālā apmēram pusceļā uz ziemeļgalu vasaras beigās es šausmīgi salu, kamēr somietes pusplikas ķēra pēdējos saules stariņus.

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:38 am
[info]sw

varbūt tāpēc, ka ir jau Tās tumšās debesis.

Thu, Aug. 25th, 2011, 12:32 am
[info]klusais_okeans

man kā kādreizējai haļavcitsai-stopētājai visi ceļotāji šķiet sirdsšķīsti nabadziņi, kam jāpalīdz un kas ne mušai pāri nenodarīs :) tiesa, es tikai vienreiz esmu pieņēmusi šādus nakšņošanas piedāvājumus, bet meitenēm jau tas mazliet citādāk

Thu, Aug. 25th, 2011, 01:23 am
[info]viinogas

man, ceļojot ar couchsurfing.org, tas šķiet pilnīgi dabīgi, bet vēl skaistāk, ka tā izrīkojas cilvēks, kas nav saistīts ar šāda tipa izmitināšanu/mitināšanos. bravo! :)

Thu, Aug. 25th, 2011, 03:55 pm
[info]formica

kopsh Casey Fenton izgudroja CSurfing, izmitinaat un pabarot uz celja satiktus ljauzhus ir dabisks zhests. :)

Thu, Aug. 25th, 2011, 06:00 pm
[info]viinogas

nu, pastāv jau arī viesmīlīgas kultūras, kas nav ietekmējušās no CS :)

Thu, Aug. 25th, 2011, 07:57 pm
[info]pzrk

Es CS esmu reģistrējies, bet tā arī ne reizi neesmu izmantojis šīs iespējas kā viesis vai saimnieks. Vēl jau gan viss ir iespējams. :)

Thu, Aug. 25th, 2011, 08:09 am
[info]petro

Labais puisis(rakaris), pozitīvs tēls...

Esmu nepazīstamiem stopētājiem arī skaidru naudu aizdevis, par to no tuviniekiem saņēmis ļoti daudz sava intelekta kritikas, un pēc tam šo naudu saņēmis atpakaļ ar procentiem par kuriem nebijām vienojušies.
...Un esmu pazīstamiem cilvēkiem atteicies pārdot preci vai pakalpojumu par cenu kas ir normāla vai pat augsta un atkal saņēmis sevis kritiku no zinošiem tuviniekiem.
Ja ja jūti ka jādara tā, tad visticamāk tā arī jādara, lai loģika tikmēr iet pavakariņot.

Thu, Aug. 25th, 2011, 01:21 pm
[info]zvirbuleens

"ar labiem nodomiem ir bruģēts ceļš uz elli" - man domāt, vairumā gadījumu tā gluži nav. Pareizāk sakot, tas jāsaprot citādi - ja tev ir tikai labas ekspektācijas, bet faktiski gribi un dari sliktu, tad tā notiek. Kaut gan katram var būt savi priekšstati par "labo" un "slikto", bet vairumam cilvēku tie drīzāk varētu būt līdzīgi.

Ceru sagaidīt ziņu par to, kā tas vispār beidzās :)

Thu, Aug. 25th, 2011, 01:35 pm
[info]paliec: ;o)

brīnišķīgi ;o)

p.s. tad neesi vēl izvarots un apēsts? vai tomēr jau?...