Fri, Sep. 9th, 2011, 09:45 pm
iepirkšanās nacionālās īpatnības

Zināms, ka Latvijā katrā sevi cienošā veikalā, kur pircēji savām ērtībām var izmantot ratiņus, šie ratiņi ir saslēgti viens ar otru, un pilsoņi parastie pie tiem var tikt pret nelielu ķīlu - 20 santīmu vai 1 lata monētas apmērā, ko pēc iepirkšanās var dabūt atpakaļ, ja ratiņus noliek vietā un pieslēdz pie citiem ratiņiem.
Igaunijā esmu izstaigājis lielus un mazus veikalus, gan arī Latvijā esošu tirdzniecības tīklu veikalus, gan visādus "vietējos" veikalus, un nekur neesmu manījis, ka ratiņi būtu saslēgti vai ka tāda iespēja būtu paredzēta.

Ja atmiņa mani neviļ, to esmu novērojis Igaunijā arī pirms eiro ieviešanas (kā rezultātā apritē nonāca citu izmēru monētas un varēja gadīties, ka tirgotājiem būtu bijis jāmaina ratiņu "ieķīlāšanas" sistēmas, ja viņiem tādas vispār bija).

Jāteic, Latvijā veikalos ir mazliet lielāka kārtība, jo ratiņi nav atstāti, kur pagadās, bet tā kārtība ir tikai maķenīt lielāka.

Par ratiņu pazušanu vai zagšanu man nav informācijas, un man joprojām nav skaidrs, kāpēc pastāv šī atšķirīgā prakse, bet pirmā doma, protams, tāda, Latvijas tirgotāji iedzīvotājus uzskata par zaglīgiem un/vai tādiem, kuri bez papildu stimula neaizstums ratiņus vietā.

Fri, Sep. 9th, 2011, 09:51 pm
[info]vistu_zaglis

Nā, tas nikādi nav saistīts ar ratiņu speršanu, tie, galu galā, nemaksā ne 20 saņus, ne latu. Elementāra "dzeramnauda" tam, kurš pa visu stāvvietu spiests to drebeģeņ dzenāt rokā un stumt atpakaļ uz veikalu. Tā teikt - tava brīva izvēle, stum pats, vai mēs par minēto samaksu to izdarīsim jūsu vietā.

Ja šitās sistēmas nav - nu sanāk, ka veikals uzsauc, ko tur, paldies! :)

Fri, Sep. 9th, 2011, 10:18 pm
[info]pzrk

Nu tas tāds civilizēts attieksme, man gan šķiet, ka retais šeit aizdomājas, ka ratiņu stūmējam pienāktos dzeramnauda. Es nebiju aizdomājies.

Fri, Sep. 9th, 2011, 10:25 pm
[info]vistu_zaglis

Nu nav jau izslēgts, ka reāli kā čajus viņš to naudu tā arī neierauga, tīri savācas jamā aldziņai, to es tā tēlaini vairāk :)

Fri, Sep. 9th, 2011, 09:51 pm
[info]mazeltov

Man liekas, ka tā patiesībā ir super ideja, jo tad darbiniekam, kuram jāsavāc izkliedētie ratiņi, tiek neliela dzeramnauda par katru savākto eksemplāru :D

Fri, Sep. 9th, 2011, 09:57 pm
[info]gorgona

bet zini, groziņos daudzās bodēs ir ieķibināti pīkstuļi. laikam zaglīga tauta.

Fri, Sep. 9th, 2011, 10:56 pm
[info]putnupr

somijā arī ir saslēgti ratiņi

Sat, Sep. 10th, 2011, 12:47 am
[info]zimbabve

Vācijā ar

Sat, Sep. 10th, 2011, 03:14 pm
[info]unknown_entity

Groziņos gan ir pīkstuļi

Mon, Sep. 12th, 2011, 03:00 pm
[info]pistole

Anglijā cilvēkiem vispār pofig. Viņi ne tikai aizstumj ratus kaut kur citur, bet pat atstāj ar visu monētu. Bija gadījums, kad redzēts, kā monētu pie mājas, kas ir akurāt tālu no veikala, ar plaķenēm un zāģīti piļīja ārā naskais, slinkais pircējs, kam acīmredzot bija vieglāk atstumt ratus līdz mājām nevis nest maisiņus pašam.