Sat, Sep. 24th, 2011, 09:14 pm
tukšās taras vācēja piezīmes

Kas man patīk šajā jaunajā dzīvē — varu pievērsties savam dabas drauga aicinājumam un šķirot atkritumus, turklāt, piemēram, taras nodošana ir gandrīz aizraujošs process. Šai nelielajā pilsētā esmu pamanījis vismaz 3-4 taras nodošanas automātus un es nemaz neesmu vēl bijis visur.

Mazliet satraucos pirms pirmās sastapšanās ar taras automātu darbībā, bet tas izrādījās šausmīgi vienkāršs, pat pārsteidzoši vienkāršs, ar visu to, ka automāts pats šķiroja nododamo mantu.

Galvenais, nenoplēst etiķetes daļu, kur norādīts taras veids (un laikam svītrkods, bet to es tagad bez pamācības pie rokas nepateikšu), un tad automāts pats sagroza pudeli/bundžu tā, lai to atpazītu un iesviestu dziļāk pie sevis.

Pēc visu pudeļu salikšanas iekšā piespied vienīgo pogu un ar izdrukāto čeku rokās priecīgs dodies uz veikalu, kur to nopīkstina īgna mahimas pārdevēja (tās gan viņi laikam importē no Latvijas vai Lietuvas). Iegūtais finansējums: teju divreiz lielāks kā Latvijā par vienību, turklāt Latvijā, cik zinu, par plastmasas pudelēm naudu iegūt nevar, un vienīgais manis ievērotais taras automāts ir šausmīgi foršā vietā, Origo pie Rimi ieejas, kur vienmēr ir kā piebāzts ar cilvēkiem un kur tāds viegli kompleksains cilvēks neies krāmēties ar tukšo taru.

Šitais taras automāts, kur es šodien viesojos, ir izvietots atsevišķā mahimas piebūvē, un starp visiem citiem informatīvajiem instrukciju papīriem pie sienas bija pielikts arī brīdinājums, ka durvis automātiski aizveras plkst. 21.00, bet nojaušu, ka visi nav tik uzmanīgi instrukciju lasītāji un kāds droši vien bija palicis iekšā pēc šī laika, jo durvis bija izlauztas no eņģēm. Hehe.

Sat, Sep. 24th, 2011, 09:42 pm
[info]unknown_entity

Kurā maximā nodevi? Tanī, kas uz Turu (pie baseina)? Man te arī iekrājies maišelis ar skārdu un plastmasu, jāsāk meklēt vieta, kur atbrīvoties

Sat, Sep. 24th, 2011, 09:51 pm
[info]pzrk

Man netālu no mājām ir mazā Maxima (Raadi-Kruusamäe rajonā), tur ir automāts, vēl esmu manījis taras automātu pie Konsum, kas ir starp Kroonuaia un Vabadussild tiltiem, nojaušu, ka šis varētu būt Tev tuvākais, un vēl arī esmu manījis Lõunakeskus vienu automātu pie galvenās ēkas, atsevišķa ieeja no rietumu fasādes. Citas lokācijas tagad uzreiz neatceros, man šķiet, ka vēl kaut kur manīju.

Sat, Sep. 24th, 2011, 10:02 pm
[info]pzrk

Esmu diezgan drošs, ka pie Selver Sõbra ir vēl viens automāts (pie Sõbra/Turu krustojuma, sētas pusē).

Sat, Sep. 24th, 2011, 09:54 pm
[info]kautskis

Ļoti skaisti, paldies, un afftar piši jiščo. Ja tu šitik aizgrābjoši kaimiņzemi turpināsi aprakstīt, kazi, nenoturēšos un pieprasīšu saviem igauņu overlordiem, lai pārceļ mani darbā uz Tallinu.

Sat, Sep. 24th, 2011, 10:00 pm
[info]pzrk

Paldies! Tallinā iepriekš esmu viesojies (patīk), bet kopš pārvākšanās vēl ne reizi, aizparīt ieplānota vizīte mūsu vēstniecībā, satraucoši. :D

Sat, Sep. 24th, 2011, 10:08 pm
[info]kautskis

Ja brauc ar vilcienu, vēstniecība ir ļoti skaistā vietā, netālu no Balti jaam (ha, smieklīgi, vai ne, mēs te ķipa ziemeļvalsts, yo, bet galvenā valsts stacija Baltijas -- lai gan, ņemot vērā, cik viņa ir noplukusi, varbūt tas ir veids, kā paust attieksmi pret Baltiju.) Nu lūk, un viņa sanāk kalnup. Tu soļo uz viņu -- un jau tālumā kalna galā pāri Tallinas ainavai lepni plīvo Latvijas karogs. Ļoti cilājošs skats.

Vispār man Tallina savulaik riebās kā rūgta nāve un šķita neaprakstāmi neglīta pilsēta, izņemot vecpilsētu. Bet tā tas gluži nav! Ja sanāk laiks, silti iesaku aizstaigāt līdz Patarei cietoksnim/cietumam, šausmīgi iespaidīgs skats. Pavisam netālu no stacijas un vēstniecības, starp citu.

Sat, Sep. 24th, 2011, 10:18 pm
[info]pzrk

Esmu tur bijis pie vēstniecības, tā tiešām ir simpātiska ēka labā vietā. Patarei piefiksēšu, paldies, tieši štukoju, ko darīt pēc vēstniecības apmeklējuma, lai gan baigi daudz brīva laika nebūs.

Tas ieteikums man atgādināja Pirita klostera drupas Tallinas ziemeļos, kas man likās baigi interesanta vieta. Nesen lasīju, ka tajās drupās esot noticis Deftones koncerts! (Te ilustratīvs materiāls.)

Sat, Sep. 24th, 2011, 10:22 pm
[info]pzrk

Vēl piebildīšu, ka no bērnības (no kaut kādas ekskursijas vēl padomju gados) man bija saglabājies priekšstats par Pērnavu kā šausmīgi pelēku un garlaicīgu vietu, bet pirms dažiem gadiem tur aizbraucu vasaras sezonā un stipri mainīju domas uz pozitīvo pusi, lai gan ne tik ļoti, lai gribētu tur dzīvot. :)

Sat, Sep. 24th, 2011, 10:08 pm
[info]str

un kāpēc pie mums nevar salikt vairāk tādus:((((

Sat, Sep. 24th, 2011, 10:08 pm
[info]pzrk

Va' ne!

Sat, Sep. 24th, 2011, 10:40 pm
[info]helvetica

atkritumu apsaimniekotāji reiz klāstīja, ka apkalpot pa pilsētu izliktus šķirotavu punktus ir dārgāk, nekā algot šķirotājus kopējās izgāztuves punktā

Sat, Sep. 24th, 2011, 10:44 pm
[info]pzrk

Videi draudzīgi risinājumi (arī ekoloģiski produkti) gandrīz vienmēr ir dārgāki, bet, man-domāt, tas tikai īstermiņā ir dārgāk.