Fri, Nov. 25th, 2011, 11:02 pm
par LR Satversmi

Interesanta ideja no [info]jantupkā būtu, ja valsts definīcijai panemtu nost ģeogrāfisko dimensiju. Idejai gan prasītos profesionālāku pamatojumu (autors pats atzīst, ka nav jurists), bet vispār... lielos vilcienos piekrītu, ka pasaule uz to varētu virzīties. Nez, kā būtu, ja privātas korporācijas aizstātu valstis. (Tas jau nav noticis?)

Un, starp citu, pamanīju Satversmes 114. pantu — krievu valoda (kā mazākumtautības valoda) jau ir aizsargāta Satversmē, tā ka cepiens ir lieks. :)

Sat, Nov. 26th, 2011, 01:16 am
[info]begemots

Nekas īpaši labs nebūtu.

Korporāciju mērķi pat deklarāciju līmenī ir gūt peļņu saviem īpašniekiem.
Privātām korporācijām aizstājot valstis, īpašnieki jau automātiski nemainītos. Un, atšķirībā no valstīm, kuru "īpašnieki" vismaz deklaratīvā līmenī ir iedzīvotāji un kuras, atkal, vismaz deklaratīvā līmenī aizstāv savu iedzīvotāju intereses, korporācijās darbinieku intereses parasti ir pretrunā ar īpašnieku interesēm daudz lielākā mērā.

Vispār jau ir kaudzēm futurloģiskās un scifi literatūras, kas šo tēmu cilā. Daži gabali pat diezgan izdevušies (vēl no 60-70iem).

Attiecībā uz to, kad korporācijas aizstās valstis: manuprāt, tas būs tad, kad tām būs oficiāls vardarbības mandāts - proti, eksteritorialitāte un sava iekšējā policija, kuras darbībā valstis nedrīkstēs bāzt degunu as long as things stay within corp.

Sat, Nov. 26th, 2011, 01:18 am
[info]pzrk

Tas jau tiešām izklausās pēc sci-fi (un varētu būt interesanti). Vari nosaukt konkrētākus darbus?

Sat, Nov. 26th, 2011, 01:35 am
[info]begemots

Pilnīgi nezinu, ar ko sākt, viss ir tā fonā nogūlies, ka kļuvis pat par neapzināto daļu :).

Viens no slavenākajiem laikam bija F.Pola un S.Kornblūta "Kosmosa tirgoņi".

Tad Šeklijam noteikti kaut kas bija, no galvas tagad nosaukumu neatceros, viens varētu būt R.Sheckley, "Immortality, Inc."; tur gan vairāk par citiem aspektiem, bet man šķiet, ka arī megacorpi tur piedalījās.

Nu, un, protams, jāskatās, kas no cyberpunka, tur, man šķiet, diezgan bieži sanāk nākotnes korporācijas, kas pārjēmušas varu uz zemes. Iespējams, [info]rasbainieks var ko ieteikt. Bet principā arī Strosa eseja par corpiem neslikta: http://www.antipope.org/charlie/blog-static/2010/12/invaders-from-mars.html

Sat, Nov. 26th, 2011, 01:37 am
[info]begemots

Ā, un Bestera "Tiger, Tiger!" arī stāsts, kas, lai arī nav tieši par to, norisinās uz interesanti apspēlētas korporatīvās nākotnes fona.