Thu, Dec. 20th, 2012, 04:08 pm
saki vēl, ka pie igauņiem viss ir labāk

Kāds cibiņš žēlojās par nedienām ar sabiedrisko transportu un to grafiku izmaiņām (precīzāk, par izmaiņu nenorādīšanu mājaslapā).

Bet nu var būt arī citāda situācija, kā mums te pilsētas sabiedriskā transporta sarakstu mājaslapā — jau kādu nedēļu tur ir ievietoti n-tie (dažiem maršrutiem pat četri vai vairāk!) dažādie saraksti ar mulsinošām norādēm par spēkā esamību.

Lūk, stundu stāvu domādama, kā saprast šādu izmaiņu grafiku:


Tas pirmais, kas it kā visvairāk atbilst manām vajadzībām (konkrēti — vajadzībai "kuru sarakstu izmantot, ja gribu braukt šodien, 20.12.2012"), nemaz nav nekāds regulārais maršruts, bet gan alternatīvais maršruts, kuru šī maršruta autobusi izveic konkrētos (bet ne visos) diennakts laikos un kurš ietilpst visadvancētākajā sabiedriskā transporta pakalpojuma sniegšanas/izmantošanas līmenī (par šīm īpatnībām esmu jau rakstījis iepriekš). Bonusā piebildīšu, ka šis ir tikai ilustratīvs skrīnšots [daļēji] angļu valodā, oriģinālajā versijā igauņu valodā ir tāds pats bardaks ar tiem "no" "līdz" parametriem. (Un tā piezīme, kas EN versijā nav iztulkota un atkārtojas pie visiem grafikiem, nozīmē, ka valsts svētkos autobusi kursē pēc svētdienu grafika.)

Un vēl nesen, ar kādu sarunbiedru pārrunājot mazu bērnu (ie)spējas saprast pulksteni un laiku, kā piemēru pieminēju, ka man bērnībā (pirmsskolas vecumā) ilgu laiku bija grūtības saprast, kā pieaugušie saprot korelāciju starp pulksteni un cipariem autubusu sarakstā pie sienas. Izrādās, arī pieaugušam esot, var apjukt pie autobusu sarakstiem, par spīti tam, ka šī spēja apgūta un izmantota daždesmit gadu gaitā.

Labi, ka pieturās nav viss šis ārprāts izkarināts, tur ir aktuālais šībrīža kustības saraksts, tikai jāprot atšķirt, kuros laikos autobuss kursē pa regulāro maršrutu un kuros — pa alternatīvo.

Saki vēl, ka pie igauņiem viss ir labāk, efektīvāk, vienkāršāk...

Thu, Dec. 20th, 2012, 05:16 pm
[info]fedrs

Igaunijas latviešu nedienas ir vājš mierinājums, jo Liepājā, piemēram, vari onlainā apskatīt kur kurš autobuss atrodas tieši šajā brīdī:

http://www.marsruti.lv/liepaja/#liepaja/map

Thu, Dec. 20th, 2012, 11:52 pm
[info]pzrk

Šo vajadzēs piefiksēt un atrādīt igauņiem (kad pārāk daudz iedomāsies no sevis) un rīdziniekiem (kad pārāk daudz iedomāsies no sevis).